Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!

Bookmark and Share

Όλοι γνωρίζουν την παροιμία ''ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα''. Πλέον έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η κατανάλωση μήλων...

μεταξύ άλλων θωρακίζει την υγεία ενώ αποτελεί ελιξήριο νεότητας. Την ίδια στιγμή περιέχει ελάχιστες θερμίδες πράγμα το οποίο το καθιστά ένα πρώτης τάξεως γεύμα γι όσους κάνουν δίαιτα.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου; Πόσα μήλα πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.


Ένα μήλο έχει μόνο 50-80 θερμίδες, ενώ είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα περιέχει:

Βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό ικανό να προστατέψει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν ορισμένες ασθένειες και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα (την άμυνα του οργανισμού στις λοιμώξεις).

Βιταμίνες της ομάδας Β. Οι βιταμίνες αυτές βοηθάνε στη καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, συμμετέχουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, στην παραγωγή ενέργειας και στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Βιταμίνη Α και β-καροτένιο. Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο (ή αλλιώς προβιταμίνη Α) παίζουν ρόλο στην προστασία του δέρματος, στην καλή όραση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το β-καροτένιο είναι παράλληλα ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος.

Βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος και συμβάλλει στην υγεία των οστών.
Φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες δρουν ευεργετικά στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου;

Αποκτήστε υγιή και αστραφτερά δόντια. Το δάγκωμα και το μάσημα του μήλου διεγείρει την παραγωγή σάλιου στο στόμα σας, μειώνοντας έτσι το επίπεδο των βακτηριδίων. Η ήπια όξινη φύση του σε συνδυασμό με την τραχιά, πλούσια σε φυτικές ίνες φλούδα του, το κάνει ιδανικό για καθαρά και αστραφτερά δόντια.

Αποκτήστε λαμπερή και λεία επιδερμίδα. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μήλα βοηθάνε στη σφριγηλότητα και στη λάμψη του δέρματος, αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύουν τα κύτταρα της επιδερμίδας και καθυστερούν τα σημάδια της γήρανσης.
Χάστε βάρος.
Τα μήλα είναι ιδανική επιλογή για να χάσετε κιλά. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του οργανισμού. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, θα σας μειώσουν την όρεξη και δεν έχουν πολλές θερμίδες.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των ιώσεων. Αν νιώθετε κουρασμένοι και εξαντλημένοι βοηθήστε τον οργανισμό σας να τονωθεί με την κατανάλωση μήλων.

Βοηθήστε τη λειτουργία του εντέρου σας. Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και η αντιμετώπισή της προϋποθέτει κατανάλωση φυτικών ινών. Το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και η πηκτίνη που περιέχεται στη φλούδα του βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Αντιμετωπίστε το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό πόνο και φούσκωμα. Για τον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων είναι απαραίτητη μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και τα μήλα είναι ιδανική λύση.

Καταπολεμήστε τον καρκίνο. Τα φλαβονοειδή και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο μήλο αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές επιδράσεις του οξειδωτικού στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μήλα βοηθάνε στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Μειώστε τη χοληστερίνη. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα μήλα μειώνουν την χοληστερίνη στο αίμα. Συγκεκριμένα αυξάνουν την καλή χοληστερίνη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL).

Μειώστε τον κίνδυνο για διαβήτη. Αν τρώτε ένα μήλο την ημέρα έχετε λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσετε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους δεν τρώνε μήλα.

Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα μειώνουν τη γλυκόζη που απορροφάται από τον οργανισμό και εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Μειώστε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν μήλα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 28 ετών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρόσληψη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων.

Διατηρήστε την καρδιά σας υγιή. Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες εμποδίζει την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες σας. Οι πλάκες αυτές στο εσωτερικό των αρτηριών μειώνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά και οδηγούν σε έμφραγμα.

Βελτιώστε το αναπνευστικό σας σύστημα. Το μήλο περιέχει μεγάλες ποσότητες κερκετίνης. Η κερκετίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην καλή λειτουργία των πνευμόνων. Σε δύο μελέτες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πέντε μήλων την εβδομάδα μείωσε τν κίνδυνο για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα.

Βελτιώστε την όρασή σας και προλάβετε τον καταρράκτη.Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο που περιέχονται στα μήλα είναι απαραίτητα για την καλή όραση. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα μήλα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη κατά 10-15%.
Αποφύγετε το Αλτσχάιμερ.

Το μήλο προστατεύει τα κύτταρα των νευρώνων από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από νευροτοξικότητα και έτσι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος Alzheimer.

Επιπλέον, μία διατροφή πλούσια σε μήλα αυξάνει τα επίπεδα ακετυλοχολίνης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η γήρανση του εγκεφάλου.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.