Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

5 πράγματα που τρώτε, πίνετε και θα μπορούσαν να σας… σκοτώσουν!

Bookmark and Share

Μπορεί στο μυαλό μας να θεωρούνται ακίνδυνα, ωστόσο αν αγνοήσουμε το «μέτρον άριστον» που υποστηρίζει ο θυμόσοφος λαός μας, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο!Και αυτό γιατί, ακόμα και
το νερό μπορεί να μας σκοτώσει!
Χρησιμοποιώντας ένα μέτρο τοξικότητας, γνωστό ως LD50, το Business Insider υπολόγισε πόση ποσότητα από πέντε τροφές που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων καταναλώνει καθημερινά είναι ικανή να τους στείλει στον άλλο κόσμο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι θανατηφόρες δόσεις ποικίλουν σημαντικά ανάλογα με την υγεία κάποιου, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό.

Οι δυνητικά θανατηφόρες δόσεις που ακολουθούν υπολογίστηκαν για το μέσο Αμερικανό:

120 φλιτζάνια καφέ
Σε υψηλές συγκεντρώσεις, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ζάλη, εμετό, πονοκεφάλους και προβλήματα στην καρδιά.

Ο κίνδυνος να το παρακάνετε είναι υψηλότερος για την καθαρή σκόνη καφεΐνης. Μια μόνη κουταλιά από αυτή είναι ισοδύναμη με περίπου 120 φλιτζάνια καφέ και μπορεί να σκοτώσει. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014, δύο νεαροί άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστά επεισόδια όταν και οι δύο ήπιαν καθαρή σκόνη καφεΐνης και νερό.

Έξι λίτρα νερού
Το νερό ρυθμίζει το σχήμα των κυττάρων μέσα στο σώμα μας, η υπερβολική ποσότητα θα μας φουσκώνει σαν μπαλόνι, ενώ η λίγη… συρρικνώνει.
Το περίσσευμα του νερού μέσα και γύρω από τα κύτταρα μας, ονομάζεται δηλητηρίαση του νερού, ή υπονατριαιμία. Μπορεί να την προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση νερού, κάτι που οι αθλητές μπορούν να κάνουν λάθος.

48 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Ακριβώς όπως μπορείτε να το παρακάνετε με το νερό, μπορείτε επίσης να το παρακάνετε με το… αντίδοτο του: το αλάτι.

Η λεπτή ισορροπία του νερού και του αλατιού (ή νατρίου) μέσα και γύρω από τα κύτταρά μας, είναι αυτό που τα κρατά… ευτυχισμένα! Όταν υπάρχει πολύ λίγο νάτριο (πάρα πολύ νερό), τα κύτταρα διογκώνονται. Όταν υπάρχει πάρα πολύ νάτριο (πολύ λίγο νερό), από την άλλη πλευρά, συρρικνώνονται.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως υπερνατριαιμία, ενώ τα ηπιότερα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κόπωση και αδυναμία, αλλά αν η κατάσταση επιδεινωθεί μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, κώμα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, σε θάνατο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.