Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Πόσους καφέδες πρέπει να πίνω την ημέρα;

Bookmark and Share

Ο καφές είναι ένα αναζωογονητικό αφέψημα που πέρα από αυτό, ομορφαίνει με μικρές ευχάριστες
στιγμές την καθημερινότητά μας. Όμως όταν από
τη μία χρησιμοποιούμε αγχολυτικά για το περισσευούμενο άγχος κ από την άλλη καταναλώνουμε χρονίως μεγάλες ποσότητες διεγερτικών ουσιών όπως η καφεϊνη, είναι σαν
να έχουμε βάλει το νευρικό μας (και ιδιαίτερα το λεγόμενο αυτόνομο) σύστημα σε μιά διελκυστίνδα που κάποια στιγμή θα κάμψει την ισορροπημένη λειτουργία του και θα αρρωστήσουμε.


Πολλές φορές αναρωτήθηκα πώς φτάνουν στην κούπα μου αυτοί οι μυρωδάτοι κόκκοι που μπορούν να σε τονώσουν κάνοντας το πρωινό ξύπνημα πιο εύκολο ή να σε χαλαρώσουν το απόγευμα παρέα με ένα φίλο. Και επειδή όποιος ψάχνει μαθαίνει, δείτε τι ανακάλυψα.

Για να απολαύσεις μυρωδάτο στιγμιαίο καφέ, ακολουθείται μια διαδικασία που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο!

Η ωρίμανση των κόκκων καφέ διαρκεί περίπου 9 μήνες. Στη συνέχεια ξηραίνονται για 3-4 εβδομάδες στον ήλιο, και βγαίνει το εξωτερικό περίβλημα και να προκύψουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ. Ακολουθεί η διαλογή τους και έπειτα επιλέγονται με γευστικά κριτήρια οι κατάλληλοι κόκκοι, αφού κάθε ποικιλία εμφανίζει διαφορετικά οργανοληπτικά συστατικά. Το τελικό αποτέλεσμα στοχεύει εκτός από την υψηλή ποιότητα και την ικανοποίηση των πιο απαιτητικών καταναλωτών καφέ. Και αν αναρωτιέσαι που φύονται τα καφεόδεντρα... φαντασία να έχεις για νοητά ταξίδια σε τροπικές χώρες όπως Βραζιλία, Κολομβία, Κένυα, Κόστα Ρίκα, Βιετνάμ, Ακτή Ελεφαντοστού...

Στη συνέχεια, το σωστό καβούρδισμα έρχεται για να αναδείξει πλήρως όλες τις γευστικές και αρωματικές ιδιότητες του καφέ. Σε αυτό οφείλεται η μυρωδιά που σε συνεπαίρνει κάθε φορά που ανοίγεις μια συσκευασία!

Όλα καλά μέχρι εδώ... πώς όμως το προϊόν που έχω στο σπίτι μου, μπορώ να το καταναλώσω άμεσα, χωρίς να αγχωθώ για το κατακάθι;

Αυτό συμβαίνει, γιατί το φιλτράρισμα το έχει κάνει κάποιος άλλος για μένα, γλιτώνοντας με από κόπο και χρόνο. Στην συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας, ο καβουρδισμένος και αλεσμένος καφές βράζεται σε νερό και εν συνεχεία αφυδατώνεται, για να προκύψει ένα τελικό προϊόν διαλυτού καφέ. Ουσιαστικά, ο καφές εκχυλίζεται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος. Τι σας θυμίζει αυτό; Μα φυσικά την διαδικασία που ακολουθεί κάποιος στο σπίτι του για να προετοιμάσει καφέ φίλτρου με την ειδική καφετιέρα.

Και με την καφεΐνη τι γίνεται;

Η αλήθεια είναι οτι κάθε οργανισμός έχει διαφορετική «ανοχή» στην καφεΐνη, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο καθένας μας ρυθμίζει την ποσότητα του καφέ που καταναλώνει αλλά και την ώρα της ημέρας, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά ο ύπνος του. Μάλιστα, για όσους αγαπούν τον καφέ ακόμα και αργά το βράδυ, ή διανύουν περίοδο κύησης ή θηλασμού, ο στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ καφές αποτελεί μία ιδανική λύση.

Και αν ακόμη δεν έχεις πειστεί, ρίξε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα, για να διαπιστώσεις ότι ο στιγμιαίος καφές δεν είναι ο υψηλότερος σε περιεκτικότητα καφεΐνης.

Είδος καφέ ανά μερίδα


Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (~200ml)


115-175mg

Στιγμιαίος καφές (~200ml)


65-100mg

Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)


2-3mg

Ελληνικός καφές (50ml)


Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)


0-1mg

Εσπρέσο (30ml)


30-40mg





















0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.