Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Αληθινά σενάρια εξάπλωσης πανδημίας σε όλο τον πλανήτη

Bookmark and Share

Τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς, που έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις και τον χρόνο που χρειάζεται κανείς να τις διανύσει, έχουν εκμηδενίσει και τον χρόνο που
απαιτείται γι να μεταδοθεί σε όλον τον πλανήτη μια πανδημία που θα φέρει τν καταστροφή! Τν έγκαιρη πρόγνωση της μετάδοσης μιας τέτοιας πανδημίας επιχείρησαν να καταστήσουν δυνατή Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι δημιούργησαν ένα πρωτοπόρο σύστημα προσομοίωσης, το οποίο είναι βασισμένο στα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Σύμφωνα λοιπόν με το σύστημα των θεωρητικών φυσικών του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, το πολύ μεγάλης κυκλοφορίας αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο μπορεί να αποτελέσει έναν κόμβο που θα εξαπλώσει έναν ιό σε μεγάλη ακτίνα στον πλανήτη μέσα σε μέρες!

Χρησιμοποιώντας δεδομένα απ τν επιδημία του ιού SARS το 2003 και του Η1Ν1 το 2009, ο θεωρητικός φυσικός Ντιρκ Μπρόκμαν και οι συνάδελφοί του κατάρτισαν αυτό το νέο μοντέλο, το «παγκόσμιο δίκτυο κινητικότητας» για την πρόβλεψη του χρόνου «άφιξης» της επόμενης παγκόσμιας πανδημίας σε διάφορα μέρη του κόσμου. Χρειάστηκε να αναλύσουν δεδομένα τριών ετών από αεροπορικές εταιρίες για να διαπιστώσουν πώς επιδρούν οι αποστάσεις και να καταλήξουν σε μια γενική εξίσωση που θα αποτελεί αξιόπιστο εργαλείο πρόγνωσης.

Στο βίντεο που δημιούργησαν με την προσομοίωση της εξάπλωσης της πανδημίας μέσω του αεροδρομίου του Χίθροου φαίνεται ότι εκτός από την Ευρώπη η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, στην Ταϊλάνδη, στη Ρωσία και στη συνέχεια στη Νότια Αφρική, στην Ινδία, στην υπόλοιπη Ασία και, τέλος, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Αντίστοιχες προσομοιώσεις έγιναν επίσης για την πόλη του Μεξικού και το Σικάγο, και αποδεικνύουν ότι η έκφραση «φτερνίζεται η Ευρώπη κ κρυολογεί η Κίνα» δεν αποτελεί μόνο φαινόμενο που αφορά τις οικονομικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

Με το μοντέλο αυτό οι Γερμανοί ερευνητές δημιούργησαν χάρτη της μετάδοσης του κολοβακτηριδίου E. coli στη Γερμανία, βασισμένοι στα δρομολόγια των φορτηγών διανομής τροφίμων σε όλη τη χώρα!






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.