Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η απώλεια ύπνου επηρεάζει την ανδρική λίμπιντο

Bookmark and Share


Οι μειωμένες ώρες ξεκούρασης και γενικά η απώλεια ύπνου επηρεάζουν την ανδρική λίμπιντο και μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης στον οργανισμό. Αυτό υποστηρίζει
νέα έρευνα
του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κοιμούνταν λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ, για μία εβδομάδα, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από ό,τι όταν είχαν κοιμηθεί πλήρως (8 ώρες).

Η χαμηλή τεστοστερόνη έχει με τη σειρά της αρκετές αρνητικές συνέπειες για τους νέους άνδρες, όχι μόνο στη σεξουαλική συμπεριφορά, αλλά και στην αναπαραγωγή, ενώ είναι παράγοντας κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη δύναμης, μυϊκής μάζας και πυκνότητας των οστών.

«Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με τη μειωμένη ευημερία και το σθένος, το οποίο μπορεί να είναι συνέπεια της απώλειας ύπνου» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Εύα Βαν Κάουτερ.

Οι νεαροί άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη πέρασαν μια αυστηρή σειρά δοκιμασιών που περιελάμβανε ενδοκρινικές και ψυχιατρικές εξετάσεις, σε συνδυασμό με διαταραχές ύπνου. Η ηλικία τους ήταν κατά μέσο όρο 24 ετών, αδύνατοι και απόλυτα υγιείς. Η μελέτη διήρκεσε τρεις νύχτες και οι επιπτώσεις της απώλειας ύπνου σε σχέση με τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν εμφανείς έπειτα από περίπου μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι κοιμούνταν πέντε ώρες ή και λιγότερες παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 10% έως 15% (που συνεπάγεται γήρανση 10 έως 15 χρόνια).

Η ανεπάρκεια της τεστοστερόνης συνεπάγεται χαμηλή ενέργεια, μειωμένη λίμπιντο, δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη πυκνότητα οστών και κόπωση. Κανονικά, τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μειώνονται κατά 1% έως 2% τον χρόνο, καθώς γερνούν, όμως η παρατεταμένη απώλεια ύπνου μπορεί να αυξήσει αυτά τα ποσοστά και να επιταχύνει τη μείωση παραγωγής της ορμόνης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.