Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Ανθυγιεινές συνήθειες που προκαλούν διασπορά μικροβίων

Bookmark and Share

Τα μικρόβια βρίσκονται παντού: στο σπίτι, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς.
Η ύπαρξη μικροβίων δεν είναι κάτι που πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς δεν είναι όλα ικανά να
προκαλέσουν ασθένειες.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι καλό να έρχεστε σε επαφή μαζί τους. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζετε ποιες συνήθειες προκαλούν διασπορά μικροβίων στο χώρο προκειμένου να τις αποφεύγετε.



Τρώτε τα νύχια σας
Πολλοί άνθρωποι τρώνε τα νύχια ή τα πετσάκια γύρω από τα νύχια από άγχος, ανία ή άλλους λόγους. Τόσο τα νύχια, όσο και το δέρμα γύρω από αυτά είναι γεμάτα μικρόβια τα οποία μεταφέρετε στο στόμα σας και στη συνέχεια στο εσωτερικό του σώματος κάθε φορά που βάζετε τα δάχτυλα στο στόμα.

Τρώγοντας τα πετσάκια των νυχιών μπορείτε επίσης να προκαλέσετε πληγή, αυξάνοντας περισσότερο τον κίνδυνο να εισχωρήσουν στον οργανισμό μικρόβια και μύκητες. Τέλος, αυξάνετε τον κίνδυνο να μολύνετε τα ούλα σας.
Αν κάθε φορά που τρώτε τα νύχια σας δεν πλένετε τα χέρια σας αλλά αγγίζετε επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή και άλλοι άνθρωποι, είναι πιθανό να μολύνετε και τους γύρω σας.

Δεν πλένεστε μετά την τουαλέτα
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τα ανθρώπινα περιττώματα μπορούν να μεταδοθούν σαλμονέλα , E. coli και νοροϊός, προκαλώντας λοιμώξεις του αναπνευστικού και όχι μόνο. Σε μόλις ένα γραμμάριο κοπράνων περιέχονται ένα τρισεκατομμύριο μικρόβια! Το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση τουαλέτας, αποτελεί απαράβατο κανόνα για την προστασία από τα μικρόβια. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να φύγουν από την τουαλέτα χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους.

Δεν κλείνετε το καπάκι της λεκάνης
Ακόμη και αν πλύνετε τα χέρια σας, δεν πρέπει να αφήνετε ανοιχτό το καπάκι της λεκάνης, καθώς κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι απελευθερώνονται μολυσμένα σταγονίδια νερού που εξαπλώνονται στην ατμόσφαιρα και μολύνουν άλλα αντικείμενα όπως οι οδοντόβουρτσες.

Σκουπίζεστε με τα χέρια
Αν κάθε φορά που βήχετε ή φταρνίζεστε χρησιμοποιείτε τα χέρια σας αντί για χαρτομάντιλο, συμβάλλετε στην εξάπλωση μικροβίων. Όταν τα μικρόβια μένουν στα χέρια και δεν τα απομακρύνετε με το πλύσιμο, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο προκαλώντας ασθένειες. Μπορεί επίσης να εισχωρήσουν στα τρόφιμα και τα ποτά, να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Τα μικρόβια από τα άπλυτα χέρια μεταφέρονται μέσω αντικειμένων όπως οι διακόπτες, διάφορες επιφάνειες ή τα παιχνίδια.

Χρησιμοποιείτε τα δόντια σας σαν ψαλίδι
Εκτός της φθοράς που προκαλείτε στα δόντια σας, αν τα χρησιμοποιείτε για να κόβετε πράγματα ή να ανοίγετε συσκευασίες, είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια. Όπως όταν τρώτε τα νύχια σας ή φταρνίζεστε, έτσι και όταν φέρνετε το στόμα σας σε επαφή με αντικείμενα μεταφέρονται μικρόβια και στις δύο κατευθύνσεις.

Μασάτε στυλό και μολύβια
Άλλη μια συνήθεια που μεταφέρει μικρόβια στο σώμα σας, καθώς τα αντικείμενα αυτά έχουν έρθει σε επαφή με εκατομμύρια μικρόβια στη διάρκεια της μέρας. Επιπλέον, μπορεί χωρίς να το καταλάβετε να προκαλέσετε τραυματισμό στο στόμα σας.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.