Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Υψηλή πίεση: Τι πρέπει να τρώτε για να τη ρίξετε

Bookmark and Share

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης για τους ενηλίκους είναι
η συστολική πίεση 120-129 mmHg και η διαστολική 80-84 mmHg.

Οι τιμές αυτές βασίζονται σε μετρήσεις της πίεσης σε τουλάχιστον 2 επισκέψεις σε γιατρό. Σε κάθε επίσκεψη γίνονται τουλάχιστον 2 μετρήσεις μετά από λίγα λεπτά ανάπαυση σε καθιστή θέση.

Οι άνθρωποι που θέλουν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση πρέπει να καταναλώνουν ιχθυέλαια, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Αν και τα μέχρι τώρα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος, η πρόσληψη των εν λόγω οξέων και μέσω της διατροφής μπορεί να είναι επιβοηθητική.

Ιάπωνες ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση μεσήλικες στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι αυτοί που έτρωγαν περισσότερες τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα έτειναν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Η σχέση αυτή παρατηρήθηκε με τα ψάρια, καθώς και με τις φυτικές πηγές, όπως το σογιέλαιο, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

Το ιχθυέλαιο ειδικά το προερχόμενο από τον σολομό, τις σαρδέλες και τον κολιό περιέχει δύο είδη ω-3 λιπαρών οξέων, το DHA και το EPA, που έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τα λιπίδια του αίματος, τα τριγλυκερίδια και πιθανόν προλαμβάνουν τις επικίνδυνες διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συστήνει την κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα, και ειδικά οι καρδιοπαθείς να παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Η επίδραση όμως των ω-3 λιπαρών οξέων στην αρτηριακή πίεση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί αν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι επιβοηθητικά. Και εδώ περιλαμβάνονται και οι φυτικές πηγές που περιέχουν το ALA, πρόδρομος των DHA και EPA.

Μεταξύ λοιπόν των 4.680 ενηλίκων, 40-59 ετών, εκείνοι που έτρωγαν σχετικά περισσότερα ω-3 λιπαρά από διατροφικές πηγές έτειναν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που διήρκεσε η μελέτη και είχαν ερωτηθεί κάθε φορά για την διατροφή τους την προηγούμενη μέρα της επίσκεψης στον ιατρό.

Γενικά, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης έτειναν να πέφτουν καθώς αυξανόταν η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη μια σειρά παράγοντες όπως το βάρος, η ηλικία, η άθληση, η χοληστερόλη και η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Το όφελος ήταν προφανέστερο μεταξύ των ατόμων χωρίς υπέρταση και αυτών που δεν έπαιρναν φάρμακα ή δεν ακολουθούσαν ειδική διατροφή για τον έλεγχο της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.