Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Πίτσα η παρεξηγημένη

Bookmark and Share


Στην πραγματικότητα, η pizza αποτελεί ένα γεύμα ισορροπημένο και πλήρες, καθώς περιέχει σχεδόν όλες τις ομάδες τροφίμων. Την ομάδα του

αμύλου από τη ζύμη, του κρέατος από το τυρί και...



τα αλλαντικά, του λίπους από τη λιπαρή ύλης που προστίθεται κάθε φορά (από το ελαιόλαδο έως το βούτυρο ή/και τα αλλαντικά) αλλά και την ομάδα των λαχανικών από ότι λογής ζαρζαβατικό σας «φωτίσει» ο θεός να προσθέσετε.



Κοινώς, το μόνο που της λείπει είναι το φρούτο, αν και μετά το Master Chef που οι μάγειρες πήραν «τα πάνω τους», όλο και κάποιος έξυπνος του είδους θα σκαρφιστεί ιδέες για πίτσα πορτοκάλι, μανταρίνι, ακόμη και ρόδι που είναι και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά..



Τα «υπέρ» και τα «κατά»



Ας είμαστε ειλικρινείς. Για τα περισσότερα τρόφιμα που προμηθευόμαστε «απ’ έξω» δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ούτε για την ποιότητα της σύστασης τους, ούτε και για τις θερμίδες τους. Κάθε κατάστημα χρησιμοποιεί τα δικά του υλικά και τις δικές του δοσολογίες. Όπως όμως γνωρίζουμε ήδη… «καλά» και «κακά» τρόφιμα δεν υπάρχουν, εφόσον όλα μπορούν να ενσωματωθούν σε έναν ισορροπημένο διατροφικά και σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής. Έτσι λοιπόν η pizza έχει κάθε δικαίωμα να κάνει «κατάληψη» στο τραπέζι μας, πόσο μάλλον προς χάριν της ομαδάρας! Όμως εσείς τι θα επιλέξετε;



Η ανάλυση



«Margarita»: Η πιο απλή πίτσα με τυρί και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, για όσους προτιμούν το στομάχι τους πιο «ελαφρύ». Τα δύο κομμάτια οικογενειακής πίτσας (περίπου 100γρ έκαστο) με αφράτη ζύμη σας προμηθεύουν με 495 θερμίδες, 9,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 47 mg διαιτητικής χοληστερόλης. Τα πράγματα καλυτερεύουν αν επιλέξετε λεπτή ζύμη, μιας και τότε οι θερμίδες πέφτουν στις 350, το κορεσμένο λίπος στα 6,8 γραμμάρια και η χοληστερόλη στα 43 mg.



«Pepperoni»: Κλασική επιλογή πίτσας, με τα δύο κομμάτια οικογενειακής με αφράτη ζύμη να προσδίδουν 539 θερμίδες, 8,1 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 49mg χοληστερόλης. Η λεπτή ζύμη και πάλι υπερτερεί, μιας και η ίδια ποσότητα σας δίνει κατά 165 θερμίδες λιγότερες και το κορεσμένο κατεβαίνει στα 6,8 γραμμάρια.



«Special»: τυρί, ντομάτα, ζαμπόν, μπέικον, πιπεριά, κρεμμύδι, ελιές, μανιτάρια. Θερμίδες; 581 μόλις τα 2 κομμάτια (με αφράτη ζύμη), ενώ επιπλέον προμηθεύεστε 11,2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 61 mg διαιτητικής χοληστερόλης.


















0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.