Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Τα τρόφιμα αλλοιώνονται στην κατάψυξη;

Bookmark and Share

Αν τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας, δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε για την αλλοίωση των τροφίμων σας στην κατάψυξη. Η κατάψυξη αποτελεί

ίσως την ασφαλέστερη μέθοδο συντήρησης των τροφίμων και χρονολογείται από την προϊστορική εποχή, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το χιόνι και τον πάγο για να συντηρήσουν τα θηράματα τους.


Όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας τα τρόφιμα δεν επιδέχονται καμία αλλοίωση. Κατά την διαδικασία της κατάψυξης το νερό που περιέχουν τα τρόφιμα μετασχηματίζεται σε κρυστάλλους και δεν είναι διαθέσιμο στους μικροοργανισμούς και τα βακτήρια που το χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Η κατάψυξη παρεμποδίζει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και επιβραδύνει την ενζυμική δραστηριότητα που προκαλεί αλλοίωση των τροφίμων. Με αυτό τον τρόπο τα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή για περισσότερο χρόνο.


Όσο μεγαλύτερος είναι ο επιθυμητός χρόνος συντήρησης , τόσο χαμηλότερες πρέπει να είναι και οι θερμοκρασίες αποθήκευσης. Οι καταψύκτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω από -18°C. Αν δεν διαθέτουμε καταψύκτες που να μπορούμε να ρυθμίσουμε την ιδανική θερμοκρασία , καλό θα είναι να μην διατηρούμε στην κατάψυξη τρόφιμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί μπορεί να υπάρξει αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους ή να αυξηθεί το μικροβιακό τους φορτίο και αυτό να μας προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις.


Στα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταψύχονται συγκαταλέγονται λαχανικά σαλάτας, μανιτάρια και μαλακά φρούτα όχι γιατί η κατάψυξη δεν θα τα διατηρήσει ασφαλή ποιοτικά αλλά γιατί θα χάσουν την τραγανότητα και τη σκληρότητα τους. Τα υπόλοιπα λαχανικά πρέπει να τα ζεματίσουμε πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιήσουμε ένζυμα και ζύμες που θα συνεχίσουν να υποβαθμίζουν την ποιότητα τους. Άλλη μια κατηγορία τροφίμων που δεν μπορούν να καταψυχθούν είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, όπως η μπεσαμέλ γιατί έχουν την τάση να παρουσιάζουν διαχωρισμό («κόβουν») όταν καταψύχονται.


Τα τρόφιμα μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη ενός σπιτιού ασφαλή και χωρίς να χάσουν την ποιότητα τους από 3 έως 12 μήνες. Οι χρόνοι συντήρησης ποικίλουν ανάλογα με τα τρόφιμα και σε κάποια τρόφιμα παρέχονται οι χρόνοι συντήρησης από τις ετικέτες των προϊόντων. Ειδικές τσάντες και πλαστικά κουτιά βοηθούν στην προστασία των τροφίμων μέσα στην κατάψυξη.


Προσοχή πρέπει να δοθεί στη θερμοκρασία του τροφίμου πριν το καταψύξετε. Κρυώστε τα φαγητά σας πριν τα καταψύξετε και μην τα τοποθετείται στον καταψύκτη ενώ ακόμα είναι καυτά. Αυτό θα βοηθήσει στο να μη αυξηθεί η θερμοκρασία του καταψύκτη σας.







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.