Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

Σύμμαχος κατά των μολύνσεων το μέλι

Bookmark and Share

Το μέλι θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή λύση στην αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.
«Η μοναδική αξία του μελιού κρύβεται στην
ικανότητα να καταπολεμά της μολύνσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Εμποδίζει τα βακτήρια να αναπτύξουν αντίσταση στα αντιβιοτικά», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Susan M. Meschwitz και αποκάλυψε ότι η ιδιότητα αυτή αποδίδεται στην περιεκτικότητά του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, στην ωσμωτική του δράση, καθώς κ στην υψηλή συγκέντρωση σακχάρων και πολυφαινολών.

Χάρη στην ωσμωτική του δράση, που είναι απόρροια της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων, το μέλι «ρουφά» νερό από τα βακτηριακά κύτταρα, με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται και να πεθαίνουν.

Σύμφωνα με την επιστήμονα Meschwitz, το μέλι εμποδίζει, επίσης, το σχηματισμό βακτηριακών αποικιών (βιοφίλμ), καθώς δυσχεραίνει την επικοινωνία μεταξύ των βακτηριακών κυττάρων.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι το σύστημα επικοινωνίας ελέγχει τν απελευθέρωση τοξινών, η οποία επηρεάζει την παθογένεια των βακτηρίων, δηλαδή την ικανότητά τους να προκαλούν ασθένειες.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του 247ου Συνεδρίου της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS). Στο συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν χιλιάδες επιστήμονες, έγιναν περισσότερες απ 10.000 αναφορές σε διάφορα τεχνολογικά επιτεύγματα και άλλα θέματα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.