Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Πιο πιθανό το έμφραγμα μετά από ξέσπασμα θυμού

Bookmark and Share

Μια έκρηξη θυμού αυξάνει κατά 8,5 φορές τον κίνδυνο εμφράγματος, προειδοποιεί μια νέα μελέτη. Επίσης εκείνοι που βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους, ο κίνδυνος να υποστούν έμφραγμα
2 ώρες μετά το επεισόδιο θυμού, είναι εννέα φορές μεγαλύτερος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Βασιλικού Νοσοκομείου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “European Heart Journal” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, μελέτησαν -με τη βοήθεια στεφανιαίας αγγειογραφίας- 687 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο λόγω πιθανού εμφράγματος κατά την χρονική περίοδο 2006-2012. Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με το πως ήταν 2 ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα του εμφράγματος. Εκείνοι που είχαν ένα επεισόδιο θυμού ή είχαν αυξημένα επείπεδα άγχους κλήθηκαν να αξιλογήσουν την ένταση βαθμολογώντας από το 1 έως το 10.

Η μελέτη έδειξε ότι ένα επεισόδιο συνηθισμένου θυμού δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Ωστόσο, όταν ο θυμός είναι ασυνήθιστα έντονος, τότε ο καρδιαγγειακός κίνδυνος τουλάχιστον οκταπλασιάζεται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν με την αγγειογραφία το οξύ ″μπλοκάρισμα″ των στεφανιαίων αρτηριών που μπορεί να συμβεί μετά από περιστατικά πολύ έντονου θυμού.

Ο αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος , μετά από έντονο θυμό ή άγχος είναι «πιθανότατα το αποτέλεσμα της αύξησης του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, λόγω της σύσφιξης των αιμοφόρων αγγείων και την αυξημένη πήξη», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τόμας Μπάκλει.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.