Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Μήπως έχετε λιγούρα; Τι σημαίνει αυτό;

Bookmark and Share

Όλοι ξέρουμε τη λέξη λιγούρα και τι σημαίνει. Τι κρύβεται όμως, πίσω από κάθε τροφή, που
αποζητάμε απεγνωσμένα και τι σημαίνει αυτό, για τον ψυχικό μας κόσμο και τον χαρακτήρα μας; Ποια είναι η σωστή τροφή που πρέπει να πάρουμε εκείνη τη στιγμή;


Τραγανά: Αν αισθάνεστε πιεσμένοι, πικραμένοι ή απογοητευμένοι, είναι πιθανό να στραφείτε σε φαγητά τραγάνα. Μασώντας ποπ κόρν, πατατάκια, κρακεράκια ή ακόμα και σέλινο, καταπολεμάτε την ένταση στο σώμα σας. Προμηθεύουν τον οργανισμό,  με ένα είδος καθαρτικού για την συσσωρευμένη ένταση στο σαγόνι  και δρα, όπως ένας  νόστιμος σάκος του μποξ, καθώς με κάθε μπουκιά, νιώθουμε  ότι φεύγει ο θυμός και το στρες από μέσα μας.


Κρεμώδη: Επιθυμούμε κρεμώδη, μαλακά φαγητά, όπως το παγωτό και τα τυριά, όταν νιώθουμε αγχωμένοι, ανασφαλείς, ντροπιασμένοι και ένοχοι, ακριβώς  επειδή πιστεύουμε, ότι μας προσφέρει  ηρεμία  και άνεση. Η χολίνη που βρίσκεται στο γάλα, έχει ηρεμιστική δράση στο σώμα. Επίσης, στο γάλα, περιέχεται  και L-τρυπτοφάνη, η οποία σε συνδυασμό με υδατάνθρακες (όπως η ζάχαρη) ενεργοποιεί την παράγωγη σεροτονίνης, χημικό του εγκέφαλου, που δημιουργεί μια ευχάριστη διάθεση στο άτομο. Επιπλέον, η ζάχαρη στα προϊόντα γάλακτος, ανεβάζει την ενέργεια και τη διάθεση, ενώ η κρεμώδης, απαλή υφή, μας καθησυχάζει.


Μαστιχωτά: Προφανώς, έχετε κρυμμένα για χρόνια, καταπιεσμένα συναισθήματα ζήλιας, σύγχυσης, φόβου, ότι κάτι τρομερό θα συμβεί ή κάτι απεχθές, για εσάς. Η ανάγκη σας, να μασήσετε κάτι, συνδέεται με την έμφυτη πίστη σας, ότι έτσι θα διώξετε την ένταση και θα διαχειριστείτε τη σύγχυση σας. Για παράδειγμα, αν η λιγούρα σας, προστάζει να φάτε καραμέλες, μάλλον παλεύετε με την αναποφασιστικότητα.


Καυτερά: Η λιγούρα για κάτι καυτερό, σημαίνει ότι θέλετε να ζήσετε κάτι συναρπαστικό και έντονο. Έχετε μεγάλη θέληση για αλλαγή και βελτίωση. Ορισμένοι ερευνητές, σύνδεσαν την "συναισθηματική αναζήτηση" με τη λιγούρα για καυτερά, ξινά και εξωτικά φαγητά.


Ξηροί καρποί: Τα συμφυή χημικά, που υπάρχουν στους καρπούς, όπως και η υφή τους, τείνουν να ηρεμούν άτομα που στερούνται χαράς και η λιγούρα για ξηρούς καρπούς, θα μπορούσε να υποδεικνύει μια έκφραση από ανικανοποίητες ανάγκες, για χαρά και ικανοποίηση. Τα κάσιους και τα φιστίκια,  περιέχουν  μεγάλη ποσότητα τυροσίνης, η οποία ανεβάζει την πίεση του αίματος. Οι ξηροί καρποί, περιέχουν ένα αμινοξύ το οποίο ενεργοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του  εγκεφάλου. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία  στο φαγητό,  μπορεί  να αναπληρώσουν  αισθήματα κενότητας, μοναξιάς, ανησυχίας και δυσαρέσκειας.


Υδατάνθρακες: Το ψωμί, το ρύζι και τα μακαρόνια, μας ικανοποιούν σε καταστάσεις με στρες, φόβο και νευρικότητα. Όταν μας πιάνει νευρικότητα, το σώμα  μας υποθέτει, ότι είμαστε σε κίνδυνο και εκκρίνει κορτιζόλη. Η κορτιζόλη, ενεργοποιεί  και την παραγωγή, ενός άλλου χημικού του εγκεφάλου, το Νευροπεπτίδιο Υ το οποίο  ευθύνεται εν πολλοίς, για τη λιγούρα για υδατάνθρακες.


Τούρτες, κέικ και μπισκότα: Η έντονη επιθυμία, για γλυκούς υδατάνθρακες, ομοιάζει με την αντίστοιχη για ρύζι, ψωμί και μακαρόνια. Και οι δυο, περιλαμβάνουν  πολλούς  υδατάνθρακες, οι οποίοι παράγουν καθησυχαστικά, ηρεμιστικά συναισθήματα. Η λιγούρα για μπισκότα, κέικ και τούρτες αντανακλά την επιθυμία για αισθήματα άνεσης και επιβεβαίωσης, αλλά μπορεί  να σηματοδοτεί και αντίδραση να κάνουμε  ή να αποφύγουμε κάτι, που δεν θέλουμε να κάνουμε. Οι λιγούρες, μπορούν να είναι ιδιαίτερα δυνατές, ειδικά αν τα γλυκίσματα χρησιμοποιούνταν ως επιβράβευση, στην παιδική μας ηλικία. Στην πράξη, όταν απλώνετε το χέρι σας, ψάχνοντας ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι τούρτα, απλά λέτε "χρειάζομαι μια αγκαλιά".






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.