Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Η μοναξιά ανεβάζει τη χοληστερίνη

Bookmark and Share

Όσοι τρώνε μόνοι τους πρωινό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, αλλά και ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υψηλή χοληστερίνη.
Αυτό διαπίστωσαν
ερευνητές από το πανεπιστήμιο Dongskuk Ilsan στη Σεούλ της Νότιας Κορέας αφού μελέτησαν 7.725 ενήλικες.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τη σχέση μοναξιάς - υγείας σε άνδρες και γυναίκες και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα υγείας.
Η μοναξιά ανεβάζει τη χοληστερίνη

Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες που έτρωγαν μόνοι πρωινό είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις γυναίκες παρέμεινε σχετικά ίδιος και 64% για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, ενώ οι γυναίκες μόλις 29%.

Στα εν λόγω συμπεράσματα συνυπολογίστηκαν διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής όπως κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, ηλικία, αλλά και εργασιακές συνήθειες.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες κατά την έρευνα εμφάνισαν κατά 29% πιθανότητα ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, αν έτρωγαν μόνες πρωινό μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ποσοστό ωστόσο που μειώθηκε όταν εξετάστηκε συνδυαστικά με τον τρόπο ζωής τους.

Οι ειδικοί προχώρησαν σε αυτή τη μελέτη καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν μόνοι αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

Προηγούμενες μελέτες άλλωστε έχουν διαπιστώσει ότι η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες κάποιος να τρώει περισσότερα ανθυγιεινά γεύματα. Η κοινωνική απομόνωση οδηγεί στο πρόχειρο φαγητό αντί για τα πιο υγιεινά φρούτα και λαχανικά.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.