Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Το αλκοόλ με μέτρο δεν ωφελεί το ίδιο όλους τους ανθρώπους

Bookmark and Share

Θετικότερες επιπτώσεις κυρίως σε γυναίκες άνω των 65 ετών Οι επιστήμονες τείνουν να συμφωνήσουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο κάνει καλό στην υγεία, ιδίως την
καρδιαγγειακή, όμως μια νέα βρετανοαυστραλιανή επιδημιολογική έρευνα
(με συμμετοχή ενός έλληνα επιστήμονα) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα οφέλη δεν αφορούν εξίσου όλους, αλλά κατά βάση ορισμένες μόνο ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Η μεγαλύτερη προστατευτική δράση της λελογισμένης κατανάλωσης αλκοόλ διαπιστώθηκε κυρίως σε γυναίκες άνω των 65 ετών, καθώς κ -σε μικρότερο βαθμό- σε άνδρες 50 έως 64 ετών, εφόσον δεν ξεπερνούν τα συνιστώμενα όρια κατανάλωσης.

Αναλυτικότερα, οι γυναίκες άνω των 65 ετών που πίνουν περίπου πέντε ποτά την εβδομάδα, έχουν πιθανότητα μικρότερη κατά 27% να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου. Επίσης οι άνδρες 50 έως 64 ετών που πίνουν μέτρια (επτά έως δέκα ποτά την εβδομάδα), ζουν περισσότερο από όσους δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ, αλλά στην περίπτωσή τους η ωφέλεια είναι μικρότερη σε σχέση με τις γυναίκες άνω των 65 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρεγκ Νοτ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 53.000 ενηλίκους επί έξι έως δέκα χρόνια (στο διάστημα αυτό πέθαναν 8.300 άτομα). Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την μέση εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ και οι ερευνητές έκαναν συσχέτιση με τη θνησιμότητα των ατόμων σε βάθος χρόνου.

Το συμπέρασμα ήταν ότι, σε σχέση με όσους δν πίνουν καθόλου αλκοόλ, όσοι πίνουν με μέτρο, ωφελούνται εφόσον είναι άνω των 50 ετών (άνδρες) ή των 65 (γυναίκες). Από ελάχιστη έως καθόλου προστασία δεν προέκυψε για άλλες ηλικιακές ομάδες, άσχετα με το πόσο έπιναν. Έτσι, γυναίκες 50 έως 64 ετών και άνδρες άνω των 65 ετών δεν ζουν παραπάνω από τους συνομηλίκους τους, που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ.

Με αυτό το δεδομένο, οι βρετανοί ερευνητές ανέφεραν ότι τα δυνητικά οφέλη του μέτριου αλκοόλ πιθανώς έχουν υπερεκτιμηθεί μέχρι σήμερα από προηγούμενες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει αναμφισβήτητα συσχετισθεί με πάνω από 200 οξείες και χρόνιες παθήσεις. Παγκοσμίως, περισσότεροι απ τρία εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο αποδίδονται στο αλκοόλ.

Στην έρευνα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Εμμανουήλ Σταματάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και στο UCL.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.