Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018

Ο ύπνος όντως μας ομορφαίνει

Bookmark and Share

Επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ύπνος όντως κάνει το πρόσωπο να δείχνει πιο όμορφο ανακάλυψαν σουηδοί ερευνητές. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν
διαπίστωσαν πως όσοι στερούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ύπνο, δείχνουν λιγότερο ελκυστικοί απ’ ό,τι όσοι φροντίζουν να κοιμούνται πολύ κ καλά.

Οι ερευνητές επιστράτευσαν ομάδα εθελοντών τους οποίους φωτογράφησαν έπειτα από 8 ώρες βραδινό ύπνο και στη συνέχεια αφού τους κράτησαν ξύπνιους επί 31 ώρες.

Στη συνέχεια, έδειξαν τις φωτογραφίες σε άλλους εθελοντές κ εκείνοι βαθμολόγησαν τους άυπνους εθελοντές ως λιγότερο ελκυστικούς, ενώ είπαν πως δεν φαίνονταν και πολύ καλά στην υγεία τους.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στην Στοκχόλμη, η θεωρία ότι ο ύπνος μας ομορφαίνει είναι ευρύτατα διαδεδομένη, αλλά έως τώρα δν είχε επιστημονική τεκμηρίωση.

Για την μελέτη τους, χρησιμοποίησαν 23 νεαρούς άντρες και γυναίκες, τους οποίους φωτογράφησαν χωρίς μέικ απ, απ τν ίδια απόσταση και με την ίδια ακριβώς έκφραση.

Η πρακτική αξία της νέας μελέτης δεν έγκειται μόνο στην επιβεβαίωση της θεωρίας του «ύπνου της ομορφιάς», σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς τα ευρήματά της θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους γιατρούς για να εντοπίζουν σημάδια κακής υγείας στους ασθενείς τους.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο δρ Ντερκ-Γιαν Ντίγκ, καθηγητής Ύπνου & Φυσιολογίας στο Κέντρο Μελέτης του Ύπνου του Σάρεϋ, είπε πως οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην ομορφιά πιθανότατα είναι πιο έντονες απ’ ό,τι δείχνει η παρούσα μελέτη.

Και αυτό, διότι οι εθελοντές φωτογραφήθηκαν στ διάρκεια της ημέρας, όταν το βιολογικό ρολόι προάγει το ξύπνημα του οργανισμού. «Φαντασθείτε πως θα ήταν οι εθελοντές, εάν είχαν φωτογραφηθεί νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί, όταν το βιολογικό ρολόι προάγει τον ύπνο», είπε.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.