Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

11 τρόποι για να εμποδίσετε τις αρνητικές σκέψεις

Bookmark and Share

Γνωρίζετε ότι κάνετε περίπου 60.000 σκέψεις κάθε μέρα; Και το πιο εκπληκτικό: ο ερευνητής δρ Fred Luskin από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έχει
ανακαλύψει ότι το εντυπωσιακό ποσοστό του 90% αυτών των σκέψεων είναι επαναλαμβανόμενες.
Σκεφτείτε το: οι 9 στις 10 σκέψεις σας είναι αυτές που κάνετε αδιάκοπα. Και για πολλούς
ανθρώπους αυτές οι σκέψεις δεν είναι μόνο επαναλαμβανόμενες, αλλά και αρνητικές.

Οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν έναν παρατεταμένο κύκλο στρες κι αυτό είναι πολύ βλαβερό για τη γενική υγεία σας. Στην πραγματικότητα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι το ψυχολογικό στρες πράγματι επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα. Το στρες μπορεί επίσης να αποτελέσει το έναυσμα γι τν εμφάνιση αυτοάνοσων ασθενειών. Μια έρευνα του 2001 αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με τη νόσο Γκρέιβς είχαν περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή τους πριν διαγνωστούν με την ασθένεια σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου.

Για τους περισσότερους ανθρώπους μεγάλο μέρος της ημέρας περνά παραδομένο στην καταιγίδα του ασυνείδητων, επαναλαμβανόμενων σκέψεων. Αυτό όμως διατηρεί το στρες στη ζωή τους. Ως γιατρός βλέπω σε καθημερινή βάση τη δύναμη της σκέψης και των επιπτώσεών της στην υγεία. Όποιος κι αν είναι ο στόχος όσον αφορά την υγεία σας, είτε θέλετε να χάσετε βάρος, να ξεπεράσετε ένα πρόβλημα υγείας ή απλώς να νιώσετε ξανά όπως παλιά, οι σκέψεις σας θα αποτελέσουν τη βάση της επιτυχίας ή της αποτυχίας του σκοπού σας.

Παρακάτω σας δίνω μερικές συμβουλές για να αρχίσετε να αποφεύγετε τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις προκειμένου να βελτιστοποιήσετε τη σωματική υγεία σας:

1. Άσκηση συνειδητότητας

Η συνειδητότητα είναι σαν τους μυς – πρέπει να την εξασκήσετε για να δυναμώσει. Μέθοδοι όπως η επίγνωση και ο διαλογισμός θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τη συνειδητότητά σας. Θα καταλάβετε ότι δεν είστε εσείς οι σκέψεις σας, αλλά ο παρατηρητής τους. Αυτό θα σπάσει τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σκέψης μέσα στο μυαλό σας και θα σας επαναφέρει στο παρόν. Διαβάστε δεκάδες ασκήσεις στην κατηγορία Πρακτικές

2. Αγαπήστε τον εαυτό σας

Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε ένα σώμα που μισείτε. Αν υποβιβάζετε για χρόνια τον εαυτό σας, αυτό θα σας εμποδίσει από το να ανακτήσετε την υγεία και τη ζωή σας. Η αξία σας δεν μετριέται με αυτό που δείχνει η ζυγαριά. Δεν είστε εσείς το αποτέλεσμα που βλέπετε.

Αγαπήστε τον εαυτό σας τόσο ώστε να απολαύσετε το δώρο της ζωής.

3. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας

Οι σκέψεις που προέρχονται από φόβο είναι εξουθενωτικές για την υγεία σας. Ο φόβος της αποτυχίας ή ο φόβος της ευθύνης είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους φόβους από τους οποίους βλέπω να υποφέρουν οι ασθενείς μου καθώς αγωνίζονται να τους κατανικήσουν. Διαβάστε: 8 τρόποι επανάκτησης της δύναμής σου

4. Αποτοξινωθείτε από τις συσκευές τεχνολογίας

Το διαδίκτυο μας επέτρεψε να αποκτήσουμε ποιοτικές και χρήσιμες πληροφορίες. Ενώ όμως αυτό αποτελεί μια μέθοδο βελτίωσης της ενημέρωσης, είναι διαφορετικό όταν κοιτάζετε αδιάφορα τις διάφορες ενημερώσεις κρατώντας το μυαλό σας μουδιασμένο για ώρες. Αυτό αποτελεί συχνά έναν τρόπο για να αποφύγετε το παρόν και σας εμποδίζει από το να κάνετε επαναλαμβανόμενες σκέψεις. Μειώστε την πληθώρα σκέψεων μέσα στο μυαλό σας και ακολουθήστε μερικές από τις συμβουλές μου για απεξάρτηση από τις συσκευές τεχνολογίας.

5. Δοκιμάστε να κάνετε τάι-τσι ή γιόγκα

Αφού μειώσετε τις πολλές σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό σας από τα μέσα ενημέρωσης, συμπληρώστε τα κενά χρόνου με ασκήσεις σιωπής. Το τάι-τσι και η γιόγκα είναι δύο εξαιρετικοί τρόποι για να αυξήσετε την εσωτερική σας ηρεμία.

6. Γεμίστε το μυαλό σας με θετικές σκέψεις

Οι αρνητικές σκέψεις και το άγχος μειώνονται με την ανάγνωση ή ακούγοντας θετικά πράγματα. Για παράδειγμα, η κλασική μουσική ή ο διαλογισμός, μια χαρούμενη ραδιοφωνική εκπομπή, ένα βιβλίο αυτοβοήθειας ή απλώς η σιωπή είναι η τέλεια μέθοδος για να ησυχάσει το μυαλό σας. Έρευνα επιβεβαιώνει ότι μπορούμε να επανασυνδέσουμε τον εγκέφαλό μας όσο περισσότερο κάνουμε κάτι – οπότε κάνετε τις θετικές σκέψεις συνήθεια.

7. Βάλτε στη ζωή σας θετικούς ανθρώπους

Οι άνθρωποι με τους οποίους περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας μας δημιουργούν ή μας τροφοδοτούν με αρνητικές σκέψεις. Υπάρχουν 3 ομάδες φίλων: η πρώτη θα πρέπει να αποτελεί τον εσωτερικό κύκλο των φίλων σας με τους οποίους υπάρχει αμοιβαία αλληλοϋποστήριξη. Ο επόμενος κύκλος θα πρέπει να περιλαμβάνει άτομα στα οποία εσείς έχετε θετική επιρροή. Ο τελευταίος είναι ο εξωτερικός κύκλος κι αποτελείται από τα άτομα που σας επηρεάζουν αρνητικά. Κρατήστε απόσταση από αυτά τα «ενεργειακά βαμπίρ» που είναι συνεχώς αρνητικά ή μιλούν συνέχεια για τον εαυτό τους. Να τα αγαπάτε, κρατώντας τα όμως σε μια υγιή απόσταση.

8. Μην προσβάλλεστε.

Έχω συναντήσει πολλούς ασθενείς οι οποίοι υπέφεραν για χρόνια επειδή είχαν προσβληθεί σε τέτοιο βαθμό που επηρεάστηκε η υγεία τους. Αν αναπαράγετε ένα αρνητικό γεγονός συνεχώς μέσα στο μυαλό σας, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά ο οργανισμός σας. Ανεξαρτήτως από το πόσο δικαιολογημένοι μπορεί να είστε, θεωρήστε ότι η συγχώρεση αποτελεί μέρος της θεραπείας σας. Συνειδητοποιήστε πως ό,τι σας συνέβη δεν ήταν κάτι προσωπικό, αλλά μια υποσυνείδητη πράξη από το άλλο άτομο. Σίγουρα είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά το να μην παίρνετε τίποτα προσωπικά είναι απελευθερωτικό.

9. Να κοιμάστε καλά

Οι συνεχείς αρνητικές σκέψεις μπορεί να σας κρατήσουν ξάγρυπνους το βράδυ. Ενώ οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε γρηγορότερα, θα πρέπει επίσης να κάνετε κάποια πράγματα για να εξασφαλίσετε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο. Αντιθέτως, η απενεργοποίηση της τηλεόρασης και του κινητού τηλεφώνου πριν πάτε στο κρεβάτι και η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ένας απλός τρόπος για να ενισχύσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.