Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Αυτή η βιταμίνη είναι το θεραπευτικό όπλο της καρδιάς

Bookmark and Share

Ένα συμπλήρωμα βιταμίνης μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό θεραπευτικό όπλο για την αντιμετώπιση σοβαρών καρδιαγγειακών διαταραχών.
Η βιταμίνη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια ακόμη και
στην περίπτωση ασθενών με σοβαρής μορφής καρδιοπάθεια, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.


bigstock Heart Giving 116453702
Σύμφωνα με νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας από Βρετανούς ερευνητές, το συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να «γιατρέψει» την καρδιά.

Κλινική δοκιμή σε 163 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια υπέδειξε ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D –την οποία συνθέτει κανονικά ο ανθρώπινος οργανισμός όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία– βοηθά την καρδιά να στέλνει πιο αποτελεσματικά το αίμα σε ολόκληρο το σώμα.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι ερευνητές των Εκπαιδευτικών Νοσοκομείων του Ληντς χαρακτήρισαν «εντυπωσιακά» τα αποτελέσματα της δοκιμής. Ωστόσο, το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά έρχεται να επισημάνει με τη σειρά του ότι θα χρειαστούν εκτενέστερες δοκιμές ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τα οστά και τα δόντια, η συμβολή της όμως φαίνεται να επεκτείνεται και στην υγεία της καρδιάς.


bigstock Vitamin D 15387911
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη δοκιμή ήταν τα 70 έτη. Σε αυτήν την ηλικία, αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη στη βιταμίνη D, καθώς οι μεγαλύτεροι άνθρωποι περνούν αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι και παράλληλα ο οργανισμός τους δεν συνθέτει αποτελεσματικά τη βιταμίνη D.

Κατά τη δοκιμή, η οποία είχε διάρκεια ένα έτος, κάποιοι από τους ασθενείς λάμβαναν είτε συμπλήρωμα βιταμίνης D (100 µg) είτε ψευδοφάρμακο (placebo) σε καθημερινή βάση. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την εξέλιξη της πάθησής τους ώστε να διαπιστώσουν εάν το συμπλήρωμα διευκολύνει την καρδιακή λειτουργία. Στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά αποδυναμώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να παροχετεύσει αποτελεσματικά το αίμα σε όλο το σώμα.

Ο δείκτης στον οποίο εστίασαν οι ερευνητές ήταν το λεγόμενο κλάσμα εξώθησης (EF), δηλαδή πόσο αίμα εξέρχεται από τις κοιλίες της καρδιάς σε κάθε παλμό. Σε έναν υγιή ενήλικα, ο δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 60% και 70%, ωστόσο στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια το ποσοστό είναι περίπου 25%.

Οι ασθενείς που λάμβαναν το συμπλήρωμα βιταμίνης D κατάφεραν να βελτιώσουν το κλάσμα εξώθησης, καθώς το ποσοστό αυξήθηκε από 26% σε 34%. Επίσης, στην ομάδα του συμπληρώματος παρατηρήθηκε μείωση του μεγέθους της καρδιάς, έκβαση που υποδεικνύει ότι η καρδιά δυνάμωσε και λειτουργεί πιο αποδοτικά.


bigstock Fish Shaped Tran Capsules 4313535
Μένει να διεξαχθεί μια μεγαλύτερης διάρκειας δοκιμή σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών ώστε να καταδειχθεί κατά πόσο οι μεταβολές στην καρδιακή λειτουργία χάρη στη βιταμίνη D μεταφράζονται σε λιγότερα συμπτώματα και περισσότερα χρόνια ζωής για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.














0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.