Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Νερό με λεμόνι: Πώς και πότε πρέπει να το πίνετε

Bookmark and Share

Το νερό με λεμόνι καταπραΰνει τον πονόλαιμο, βοηθά την πέψη και απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα.


Πώς πρέπει όμως να λαμβάνεται για έχετε τα περισσότερα δυνατά οφέλη για την υγεία σας;

Σύμφωνα με την κλινική και αθλητική διατροφολόγο και ειδική στην αποτοξίνωση Autumn Bates, τα οφέλη του νερού με λεμόνι δεν αποτελούν μύθο, αλλά αποκομίζετε περισσότερα όταν ακολουθείτε τα παρακάτω:

Πόσο λεμόνι πρέπει να χρησιμοποιείτε

Σύμφωνα με τη Bates, για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη του λεμονιού, πρέπει να το χρησιμοποιήσετε ολόκληρο, δηλαδή μαζί με τη φλούδα του. Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, έδειξε ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στη φλούδα του λεμονιού βοηθούν στην απώλεια βάρους, όταν κάποιος ακολουθεί διατροφή με πολλά λιπαρά.

Εκτός της συμβολής στην απώλεια βάρους, τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό και ενεργοποιεί τη γλουταθειόνη, το κύριο αντιοξειδωτικό του οργανισμού. Η Bates συνιστά να προσθέτετε τουλάχιστον μισό λεμόνι (κομμένο σε φέτες) σε 300 ml νερού.

Λεμόνι σε κρύο, χλιαρό ή ζεστό νερό;

Σε χλιαρό νερό είναι η απάντηση. Ο λόγος είναι ότι η υψηλή θερμοκρασία βοηθά στην έκλυση της βιταμίνης C και των πολυφαινολών τόσο από το λεμόνι όσο και από τη φλούδα του. Σύμφωνα με την Bates, παρότι η βιταμίνη C δεν παραμένει σταθερή σε όλα τα επίπεδα θερμότητας, μπορεί δηλαδή να μειωθεί όταν το νερό φτάσει σε υψηλές θερμοκρασίες, εν τούτοις ακόμη και η θερμοκρασία βρασμού, δεν είναι ικανή να εξουδετερώσει τα οφέλη. Όμως τα ροφήματα πρέπει ιδανικά να καταναλώνονται χλιαρά, καθώς τα καυτά ροφήματα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να πιείτε νερό με λεμόνι

Το σώμα μας είναι πολύ αφυδατωμένο την ώρα που ξυπνάμε, γι’ αυτό το πρωί είναι η κατάλληλη στιγμή για να πιείτε νερό με λεμόνι. «Ενώ κοιμάστε, χάνετε πολύ νερό μέσω της αναπνοής. Η ενυδάτωση με ένα ζεστό ποτήρι νερού με λεμόνι όταν ξυπνάτε, είναι ο καλύτερος τρόπος να αναπληρώσετε τα υγρά που χάθηκαν το βράδυ και να ξεκινήσετε την μέρα σας» σημειώνει η Bates.

Προσοχή: Μην πίνετε πολύ νερό με λεμόνι μέσα στη μέρα, καθώς λόγω της οξύτητας του λεμονιού, μπορεί να βλάψετε το σμάλτο των δοντιών σας. Το λεμόνι αυξάνει επίσης την ικανότητα απορρόφησης σιδήρου, αν έχετε λοιπόν υψηλό σίδηρο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.