Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Ποιες τροφές προκαλούν… σπυράκια;

Bookmark and Share

Όσοι ταλαιπωρούνται από σπυράκια, ακμή, μαύρα στίγματα και άλλα προβλήματα της επιδερμίδας, έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς διάφορες θεωρίες σχετικά με το ρόλο που παίζει
η διατροφή στην υγεία του δέρματος.

Οι σοκολάτες κ τα τηγανητά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τροφών που ενοχοποιούνται για πρόκληση σπυριών στην επιδερμίδα. Ωστόσο καμιά επιστημονική έρευνα δεν έχει καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Αντίθετα, μία σειρά ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και το γάλα, όχι μόνο επιδεινώνουν την ακμή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις την προκαλούν.

Το 2007 μελέτη αυστραλών επιστημόνων έδειξε ότι όταν τα νεαρά αγόρια ακολουθούν αυστηρή διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση της ακμής τους.

Το γάλα θεωρείται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ακμής, λόγω των ορμονών που περιέχει.

Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, υπάρχει «καθαρή συσχέτιση» ανάμεσα στην εμφάνιση ακμής και της καθημερινής κατανάλωσης γάλακτος.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έπιναν άπαχο γάλα παρουσίαζαν τα χειρότερα συμπτώματα, με το 44% από αυτούς να έχει σοβαρές πιθανότητες να αποκτήσει σημάδια από την ακμή.

Αυτό εκτιμάται ότι οφείλεται στην επεξεργασία του γάλακτος που αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που περιέχει.

Οι γενικές διατροφικές συνήθειες ωστόσο, έχουν αντίκτυπο στην υγεία του δέρματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φαγητά που καταναλώνουμε ευθύνονται κατά 25% στη διαδικασία ανάπλασης του δέρματος, καθώς το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου οργάνου του που είναι το δέρμα, χρησιμοποιεί τις βιταμίνες και τις θρεπτικές τροφές για να αναδομηθεί.

Οι τροφές που συμβάλλουν θετικά στην αναδόμηση και ανάπλαση του δέρματος είναι οι ντομάτες, τα πορτοκάλια, το σπανάκι, τα καρότα, το πράσινο τσάι, ο τόνος, το κάρδαμο, τα μούρα, οι ξηροί καρποί, το αγγούρι, οι φράουλες, το μάνγκο, η παπάγια, τα βερίκοκα, οι γλυκοπατάτες, και φυσικά το νερό.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.