Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Μπορούμε να πεθάνουμε από ένα απλό φτέρνισμα;

Bookmark and Share


Το φτέρνισμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που έχουμε κατά καιρούς όλοι οι άνθρωποι (και τα ζώα) και θεωρείτε τις περισσότερες φορές «αθώα» αντίδραση του οργανισμού. Η πιο απλή
επιστημονική εξήγηση είναι ότι αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας του ανώτερου αναπνευστικού (που εκτείνεται από τα ρουθούνια μέχρι τον κατώτερο φάρυγγα) απέναντι σε εισβολείς (όπως σκόνη, ιοί, διάφορα μικρόβια και βακτήρια κ.λπ.).

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες το φτέρνισμα προκαλείται όταν διεγερθεί ο βλεννογόνος υμένας της μύτης: Ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα της διέγερσης και δίνει στη συνέχεια εντολή στη μύτη, στο στόμα και στο θώρακα προκειμένου να παρασύρουν προς τα έξω – με την απότομη εκπνοή αέρα – την αιτία του προβλήματος.

Ένας αριθμός περίπου 5.000 σωματιδίων και βακτηρίων εκτοξεύονται κατά το ελεύθερο φτέρνισμα, τα οποία μπορούν να φτάσουν ως 3 μέτρα απόσταση, τρέχοντας μάλιστα με 150 χλμ./ώρα. Προσοχή, λοιπόν: Σε περίπτωση που κλείσουμε τη μύτη, προσπαθώντας να καταπνίξουμε ένα δυνατό φτέρνισμα, και αφήσουμε όλη αυτή την ενέργεια να στραφεί προς τα μέσα μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή μας ή να προκληθεί ακόμη και θάνατος!

Αν, για παράδειγμα, το φτέρνισμα είναι πολύ έντονο, κλείνοντας τη μύτη υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσουμε από ρινική αιμορραγία, ρήξη τυμπάνου στο αυτί, απώλεια ακοής, ίλιγγο, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή ακόμη και ρήξη αγγείου στον εγκέφαλο ή στο λαιμό, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή μας, επιφέροντας ακόμη και το θάνατο. Φτερνιστείτε, λοιπόν, ελεύθερα, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί σε αργή κίνηση…







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.