Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Χαμηλή χοληστερόλη: Πώς θα το πετύχεις

Bookmark and Share

Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς επηρεάζει τα επίπεδα των λιπιδίων, την αρτηριακή πίεση και
το σωματικό βάρος.Για να έχετε υγιή καρδιά και να απομακρύνετε το ενδεχόμενο καρδιαγγειακών
νοσημάτων, πρέπει να λάβετε υπ' όψιν τους εξής διατροφικούς παράγοντες:
Μειώστε τα trans λιπαρά
Βρίσκονται κυρίως στα τηγανητά φαγητά, σε πολλά είδη πρόχειρου φαγητού, στο βούτυρο και στα μπισκότα.

Μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά
Βρίσκονται κυρίως στο βούτυρο, στο κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του, καθώς και στα πλήρη γαλακτοκομικά και είναι το κυριότερο συστατικό της διατροφής που επηρεάζει τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης.

Επιλέξτε τα Ω-3 λιπαρά οξέα
Βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως πέστροφα, ρέγκα, σολομός, σαρδέλα και έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Φυτικές ίνες
Καταναλώστε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Μειώνουν τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης με διάφορους μηχανισμούς, αρκεί να λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες ημερησίως.

Πείτε ναι στο κόκκινο κρασί αλλά με μέτρο
Η μικρή κατανάλωση αλκοόλ έχει προστατευτική επίδραση στην αντιμετώπιση των υπερλιπιδαιμιών. Το κόκκινo κρασί περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις και μειώνουν την LDL-χοληστερόλη.

Όχι στο αλάτι
Η πρόσληψή του είναι καλό να περιορίζεται στα 5 γρ/ημέρα. Ο περιορισμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή του αλατιού κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, κατά τη διαδικασία του γεύματος στο τραπέζι και γενικότερα με την αποφυγή των αλατισμένων τροφίμων (π.χ. αλμυρό ψωμί, αλατισμένοι ξηροί καρποί, αλμυρά τυριά) και των επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφών.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.