Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Το περγαμόντο «γλυκαίνει» και την καρδιά

Bookmark and Share

Αν σνομπάρατε το γλυκό περγαμόντο που σας σέρβιρε η γιαγιά σας καλό είναι, για την υγεία της καρδιάς σας, να το σεβαστείτε περισσότερο και να το βάλετε στη διατροφή σας. Το φρούτο αυτό
αναβαθμίστηκε στην κατηγορία των super foods γι τν καρδιά και εκτιμάται ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τις στατίνες, το αμφιλεγόμενο φάρμακο που έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στον έλεγχο της χοληστερίνης.

Συγκεκριμένα, νέα έρευνα έδειξε ότι το περγαμόντο περιέχει ένζυμα, τις φλαβονόλες HMGF, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να θεραπεύσουν προβλήματα που απειλούν την καρδιά το ίδιο αποτελεσματικά με τις στατίνες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας στην Ιταλία τοποθέτησαν συγκεντρώσεις αυτών των φλαβονόλων σε πρωτεΐνες που προκαλούν καρδιοπάθεια και κακή χοληστερίνη. Στη συνέχεια συνέκριναν την επίδρασή τους με αυτήν των στατίνων που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των ίδιων πρωτεϊνών κ διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα του περγαμόντου είχε εξίσου καλά αποτελέσματα.

Οχι μόνο μείωσε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης LDL, που ευθύνεται για τις καρδιοπάθειες, αλλά αύξησε και τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης HDL. Τα κιτρώδη φρούτα είναι σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, που θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές διατροφής για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους στον δυτικό κόσμο.

«Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα υγείας και για την αντιμετώπισή της χορηγούνται κατά κανόνα στατίνες. Το εκχύλισμα του περγαμόντου, που υπάρχει στο τσάι τύπου Earl Grey, μείωσε τη συνολική χοληστερίνη και τα επίπεδα της κακής, αλλά αύξησε τα επίπεδα της καλής.

Επομένως, η καθημερινή λήψη εκχυλίσματος περγαμόντου μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία της υψηλής χοληστερίνης»  Στην ουσία οι επιστήμονες διερεύνησαν την εμπειρική γνώση χρόνων, σύμφωνα με την οποία το περγαμόντο αποτελούσε νούμερο ένα γιατρικό για την αντιμετώπιση φλεγμονών, την επούλωση πληγών, αλλά και ισχυρό αντισηπτικό.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.