Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από το αλκοόλ

Bookmark and Share

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εκτός των σοβαρών κοινωνικών επιπτώσεων που προκαλεί (εδοοικογενειακή βία, εγκληματικότητα, μειωμένη
παραγωγικότητα στην εργασία κλπ) και
του σημαντικού αριθμού θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, αποτελεί τη βασική αιτία γι το 7-8% των προβλημάτων υγείας αλλά κ των πρόωρων θανάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε τι ισχύει γύρω από διαδεδομένους μύθους για το αλκοόλ…- Το αλκοόλ μπορεί να μας ζεστάνει όταν κρυώνουμε;

Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η κατανάλωση αλκοόλ όταν έχει κρύο μας κάνει περισσότερο ευάλωτους σ’ αυτό, αφού αυξάνει την απώλεια θερμότητας στα άκρα.

- Η μπύρα μεθάει λιγότερο;

Ένα κουτάκι μπύρα (περίπου 330 ml) έχει την ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλ οπότε επιφέρει και παρόμοια επίδραση με ένα ποτήρι κρασί (περίπου 125 ml) ή ακόμη κ με μια κανονική δόση (περίπου 40 ml) άλλου αλκοολούχου ποτού όπως η βότκα.

- Το ποτό μάς «ανεβάζει»;

Σε αρχικό στάδιο και για σύντομη χρονική διάρκεια προκαλεί μια υπερδιέγερση, η οποία αντικαθίσταται από μειωμένη συγκέντρωση, ανικανότητα αντίδρασης και έλλειψη συντονισμού κινήσεων.

- Τα λευκά ποτά έχουν θερμίδες;

Το χρώμα των ποτών δεν σχετίζεται με τις θερμίδες που περιέχουν. Οι θερμίδες του κάθε ποτού οφείλονται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε αιθυλική αλκοόλη και η θερμιδική του αξία είναι περίπου 7 θερμίδες/γραμμάριο αλκοόλ.

Οι μπύρες light και τα ξηρά κρασιά έχουν συνήθως τις λιγότερες θερμίδες, ενώ τα γλυκά ποτά επειδή περιέχουν και σάκχαρα αποδίδουν τις περισσότερες θερμίδες.

- Τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού είναι περισσότερα από αυτά του λευκού κρασιού;

Ενώ το κόκκινο κρασί περιέχει πολλές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες σε σύγκριση με το λευκό, εκείνες του λευκού κρασιού είναι πιο απορροφήσιμες από το πεπτικό μας σύστημα. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί, το κόκκινο και το λευκό κρασί έχουν παραπλήσια αντιοξειδωτική δράση.

- Το κόκκινο κρασί είναι σύμμαχος της καρδιάς;

Έχει αποδειχθεί ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει έναντι της στεφανιαίας νόσου και ενισχύει την παρουσία ενζύμων που διαλύουν τους θρόμβους που μπορεί να εμφανιστούν στο αίμα ή αποτρέπει ακόμα και την εμφάνισή τους. Επίσης, συμβάλλει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), ενώ παράλληλα αποτρέπει τον σχηματισμό της κακής χοληστερόλης (LDL).

Οι περισσότερες έρευνες για το κόκκινο κρασί συμπεριλαμβάνουν κ τν κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδυαστικά με το κόκκινο κρασί οπότε δν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο κρασί προσφέρει όλες αυτές τις ευεργετικές όταν καταναλωθεί μόνο του.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.