Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώτε καθημερινά

Bookmark and Share

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το «κλειδί» για καλή υγεία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε είδους υπερβολή, είτε πρόκειται για υπερκατανάλωση
συγκεκριμένων τροφών είτε για πλήρη αποκλεισμό διατροφικών ομάδων, είναι αφύσικη για το σώμα μας και μακροπρόθεσμα
μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες.

Η διατροφική ομάδα με τη χειρότερη «φήμη» στο χώρο της Διατροφολογίας και της Διαιτολογίας είναι αναμφισβήτητα οι υδατάνθρακες. Θεωρείται καλό να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερους υδατάνθρακες και μάλιστα ορισμένοι επιλέγουν να τους βγάλουν εντελώς από τη διατροφή τους, είναι όμως ορθή αυτή η πρακτική;

Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων σίγουρα δεν βοηθά να παραμείνουμε στα ιδανικά μας κιλά και σε καμία περίπτωση η πολλή ζάχαρη –η οποία αποτελείται από απλούς υδατάνθρακες– δεν είναι ευεργετική για την υγεία μας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι χρήσιμοι για τον οργανισμό μας.

Οι υδατάνθρακες μας δίνουν ενέργεια και συνδυάζονται με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, πρέπει απλώς να εξασφαλίζουμε ότι καταναλώνουμε ποιοτικούς υδατάνθρακες και στις κατάλληλες ποσότητες.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι η καλύτερη πηγή υγιεινών υδατανθράκων, μικρή ποσότητα περιέχουν όμως και τα λαχανικά.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition, η ελάχιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων είναι τα 48 γραμμάρια. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε τρεις φέτες ψωμί ολικής άλεσης, ένα μπολ κουάκερ ή δημητριακά ολικής άλεσης και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή μία μερίδα καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης ή κινόα.

Γιατί όμως τα προϊόντα ολικής άλεσης παρέχουν πιο θρεπτικούς υδατάνθρακες;

Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν ολόκληρο τον πυρήνα του σπόρου και όχι μόνο το ενδοσπέρμιο όμως οι επεξεργασμένοι (λευκοί) υδατάνθρακες. Ο πυρήνας που δεν έχει υποστεί επεξεργασία είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία, υγιεινά λιπαρά κ φυτικές ίνες.

Η επεξεργασία του σπόρου έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται περίπου το 25% των πρωτεϊνών αλλά και τουλάχιστον 17 ακόμη πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, προϊόντα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες περιέχουν συνήθως και μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών.

Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως το χαμηλότερο σωματικό βάρος, τα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.