Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Ένας στους πέντε φέρουν το γονίδιο της εξυπνάδας

Bookmark and Share

Ένας στους πέντε ανθρώπους φέρουν μια παραλλαγή «έξυπνου γονιδίου» που συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, μεγαλύτερο προσθεγκέφαλο και αυξημένη
διανοητική ικανότητα,
υποστηρίζουν ερευνητές από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που φέρουν το γονίδιο έχουν μεγαλύτερους όγκους σε ένα μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται με το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι το εύρημα αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλες αλλαγές γι αυτούς που πάσχουν απ Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, ενώ ακολουθεί προηγούμενη ανακάλυψη, σύμφωνα με την οποία οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που φέρουν ένα μόνο αντίγραφο της παραλλαγής του γονιδίου σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε ένα ευρύ φάσμα νοητικών τεστ.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι οι άνθρωποι χάνουν τις γνωστικές τους ικανότητες καθώς γερνούν, όμως τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε ότι παράγοντες σαν το γονίδιο αυτό (klotho) μπορούν να δώσουν μια ώθηση και να προσδώσουν ανθεκτικότητα στη γήρανση» ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (UCSF), Dena Dubal.

«Η γενετική ποικιλομορφία στο γονίδιο αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προβλέψουμε την υγεία του εγκεφάλου και να βρούμε τρόπους για την προστασία των ανθρώπων από τις καταστροφικές ασθένειες που εμφανίζονται στους ανθρώπους με το γήρας, όπως το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας» πρόσθεσε η ίδια.

Το γονίδιο klotho κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα νεφρά και τον εγκέφαλο, η οποία ρυθμίζει πολλές διαφορετικές διαδικασίες του σώματος.

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους φέρουν μία μοναδική παραλλαγή του γονιδίου, γνωστή ως KL-VS, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης και συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και βελτιωμένη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.