Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ένα ποτήρι κρασί μειώνει τις βλάβες του καπνίσματος

Bookmark and Share

Την ευεργετική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ έρχεται να επιβεβαιώσει μία νέα μελέτη, η οποία έχει ως σημείο αναφοράς τις βλάβες που
προκαλούνται στο σώμα από το κάπνισμα.
Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς -μεταξύ άλλων- σχεδόν διπλασιάζεται ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ενός ατόμου που είναι καπνιστής, σε σύγκριση με όσους απέχουν από τη συνήθεια του καπνίσματος


Δεκαετής καρδιαγγειακός κίνδυνος θανάτου στην Ευρώπη (σε συνάρτηση με την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη)  
 
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Medicine», η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού πριν από το άναμμα του τσιγάρου, μπορεί να αποτρέψει μερικές από τις βλάβες που προκαλούνται από το κάπνισμα. Όπως τονίζεται στην εν λόγω έρευνα, το κρασί περιέχει χημικές ουσίες που προστατεύουν από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διερεύνησαν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο αίμα και τις αρτηρίες σε υγιείς, μη καπνιστές, οι οποίοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να καπνίσουν από τρία τσιγάρα. Μία ώρα πριν από το κάπνισμα, οι μισοί από αυτούς (πειραματική ομάδα) είχαν καταναλώσει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, έτσι ώστε το αλκοόλ στο αίμα τους να φτάσει στο επίπεδο του 0,75% – αντίθετα οι άλλοι μισοί δεν ήπιαν κρασί (ομάδα ελέγχου).

Διαπιστώθηκε πως η πρότερη κατανάλωση κρασιού περιόρισε τα φαινόμενα που σχετίζονται με τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα, όπως είναι η απελευθέρωση μικροσωματιδίων από τα τοιχώματα των αρτηριών, η ανάπτυξη φλεγμονής και η επιτάχυνση της γήρανσης στα κύτταρα.
Η Δρ Viktoria Schwarz, από το Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντ στη Γερμανία, δήλωσε για τη συγκεκριμένη έρευνα:
Ο σκοπός της μελέτης μας ήταν να διερευνήσει τις οξείες αγγειακές επιδράσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού πριν από το “περιστασιακό κάπνισμα” σε υγιή άτομα. Εντοπίσαμε στοιχεία που δείχνουν ότι η πρότερη κατανάλωση κόκκινου κρασιού εμποδίζει το μεγαλύτερο μέρος της αγγειακής βλάβης που προκαλείται από το κάπνισμα.
Πρόσθεσε πως δεν είναι σίγουρο εάν τα παραπάνω ευρήματα θα έχουν ισχύ για ηλικιωμένους, αρρώστους ή καπνιστές, καθώς η μελέτη είχε ως δείγμα νέους, υγιείς και μη καπνιστές. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως η έρευνα αυτή δεν επιθυμεί να παρακινήσει τους περιστασιακούς καπνιστές να πίνουν ή τους περιστασιακούς πότες να καπνίζουν.







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.