Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Η υπερβολική αποστείρωση βλάπτει την υγεία

Bookmark and Share

Οι βιομηχανίες και το μάρκετινγκ μας έχουν κάνει να πιστεύουμε πως τα μικρόβια είναι κάτι «κακό», «βρώμικο» και «επικίνδυνο» που πρέπει να
σκοτώσουμε για να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία. Οι δε φωτογραφίες από τα μικροσκόπια αποτελούν από μόνες τους φωτογραφίες τρόμου. Στην πραγματικότητα όμως,
ο οργανισμός μας είναι γεμάτος μικρόβια κ βακτήρια. Υπολογίζεται ότι το έντερό μας περιέχει τρισεκατομμύρια βακτήρια τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης, την υγεία του δέρματος και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε παλιότερο άρθρο είχαμε δημοσιεύσει την προειδοποίηση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) που ανέφερε ότι ότι τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια, όχι μόνο δεν έχουν καμία διαφορά με τα κοινά αλλά μπορεί να απειλούν κ την υγεία μας.

Και ενώ η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της καλής υγείας, η υπερβολή μπορεί να αποβεί καταστροφική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σύμφωνα και με το βιβλίο της ιατρού Robynne Chutkan που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα.

Γιατί; Η τακτική επαφή με τη βρωμιά και τα μικρόβια μας μαθαίνει να «αναγνωρίζουμε» τα φιλικά μικρόβια αλλά και τα εχθρικά. Έδωσε μάλιστα και κάποιες μικρές συμβουλές, μιλώντας στο Health.com για το πως να ξεφορτωθούμε τον υπερβολικά καθαρό τρόπο ζωή μας και πως να την γεμίσουμε με…μικρόβια.

Και το πρώτο το οποίο θέλησε να σχολιάσει ήταν η χρήση του σαπουνιού. Όπως τονίζει, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να χρησιμοποιούμε καθημερινά σαπούνια με αντιβακτηριδιακή δράση- εκτός από τις περιπτώσεις που είμαστε πραγματικά πάρα – πολύ βρώμικοι. Ένα «μαλακό» σαπούνι με οργανικά συστατικά και χωρίς χημικά είναι υπεραρκετό. Διαβάστε συνταγές για να φτιάξετε τα δικά σας φυσικά σαπούνια εδώ. Διαφορετικά, κάνοντας ντους κάθε μέρα και κάνοντας χρήση «σκληρών» σαπουνιών, απογυμνώνουμε το σώμα μας από τα βακτήρια που κρατούν υγιείς. Μάλιστα όπως τονίζει, τα μόνα σημεία του σώματος μας που χρειάζονται καθημερινό πλύσιμο με σαπούνι είναι οι μασχάλες μας και η βουβωνική χώρα. Για όλα τα άλλα σημεία, το ξέπλυμα με νερό είναι αρκετό.

Επίσης, μεγάλο λάθος αποτελεί και η χρήση απολυμαντικών για τα χέρια. Εκτός βέβαια, όπως αναφέρει εάν βρεθήκατε σε έναν θάλαμο γεμάτο με ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η ιατρός, η πλειοψηφία των μικροβίων που έχουμε πάνω μας δεν είναι λοιμογόνα και δεν προκαλούν καμία σοβαρά λοίμωξη. Είναι αθώα βακτήρια που δεν θα μας κάνουν κακό.

Σε περιόδους όμως έξαρσης της γρίπης και ιώσεων τί γίνεται; Η απάντηση της ιατρού είναι πως σίγουρα θα πρέπει να λαμβάνουμε πιο αυξημένα μέτρα προστασίας όταν πχ οι συνάδελφοι δίπλα μας φταρνίζονται και βήχουν διαρκώς αλλά κ πάλι, όπως υποστηρίζει δεν απαιτούνται αντιβακτηριδιακά σαπούνια και απολυμαντικά χεριών. Το μόνο που προτείνει, είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών με φυσικό σαπούνι και ζεστό νερό για περίπου 20 δευτερόλεπτα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.