Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Αν τρώτε λιπαρά κινδυνεύετε από καρδιοπάθεια;

Bookmark and Share

Οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην καρδιά μας. Ο πραγματικός... φταίχτης στη σχέση της
παχυσαρκίας με τα υψηλά ποσοστά καρδιοπάθειας είναι οι υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά και
το ψωμί, και η ζάχαρη, ισχυρίζεται ο κορυφαίος επιστήμονας στο χώρο της καρδιαγγειακής έρευνας Dr James DiNicolantonio.

Ο DiNicolantonio καταδικάζει τις συμβουλές που δίνουν οι διαιτολόγοι να μειώσουμε το βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα λιπαρά κρέατα και λέει πως οι φόβοι ότι τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν υψηλή χοληστερόλη είναι "απόλυτα αναπόδεικτοι".

Ο DiNicolantonio ισχυρίζεται πως οι οδηγίες των τελευταίων 60 ετών ήταν "βαθιά ελαττωματικές" και οι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά δίαιτες δεν προλάμβαναν τις καρδιοπάθειες ούτε βελτίωναν την υγεία. Πιστεύει ότι οι προειδοποιήσεις υγείας θα πρέπει να αφορούν τη ζάχαρη η οποία συμπεριλαμβάνεται στο καθημερινό μας φαγητό, που σημαίνει πως όλοι καταναλώνουμε ασυναίσθητα μεγάλες ποσότητες. "Είναι απαραίτητη μια αλλαγή στις συστάσεις για τη δημόσια υγεία καθώς οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι", λέει.

Ο Βρετανός καρδιολόγος Dr Aseem Malhotra συμπληρώνει πως θα μπορούσαμε να προστατευόμαστε αποτελεσματικά από τις καρδιοπάθειες καταναλώνοντας με μέτρο βούτυρο, γάλα και τυρί και υιοθετώντας τη μεσογειακή διατροφή. Ο Dr DiNicolantonio αναφέρει πως η αύξηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας συνδέεται με την αύξηση στην κατανάλωση υδατανθράκων. "Δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις πως μία δίαιτα με χαμηλά λιπαρά έχει κάποια θετική επίδραση. Η βιβλιογραφία υποδεικνύει μια γενική έλλειψη οποιασδήποτε επίδρασης (καλής ή κακής) από τη μείωση της πρόσληψης λιπαρών. Ο φόβος πως τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερόλη είναι εντελώς αβάσιμος" και συμπληρώνει πως ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κανείς τα καρδιακά προβλήματα είναι μια δίαιτα χαμηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές.

Γράφοντας στην επιθεώρηση Open Heart, Dr DiNicolantonio είπε: "Δεν υπάρχουν δυνατά επιχειρήματα που να στηρίζουν τα πλεονεκτήματα μιας διατροφής με χαμηλά λιπαρά. Η ιδέα πως τα λιπαρά προκαλούν καρδιοπάθειες ήταν βασισμένα σε μία περιορισμένη έρευνα της δεκαετίας του 1950 που όπως φαίνεται μας οδήγησε για δεκαετίες σε λάθος διατροφικό δρόμο".





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.