Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Οι 6 καθημερινές συνήθειες που σου μικραίνουν τη ζωή

Bookmark and Share

Είναι πια γνωστό πως η υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καθημερινό τρόπο ζωής.
Η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα είναι
ασφαλώς δύο από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας κάθε ανθρώπου, στο παρόν και στο μέλλον.
Υπάρχουν όμως και μικρά καθημερινά πράγματα, που όλοι λίγο – πολύ έχουν πιάσει τον εαυτό μας να κάνει κ τα οποία μπορούν να αποδειχθούν σημαντικοί κίνδυνοι υγείας.
Δείτε ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες που μπορούν να μας… κόψουν χρόνια.


Φαγωμένα νύχια: Εκτός από αντιαισθητική, είναι και άκρως ανθυγιεινή συνήθεια. Αυτό γιατί μπορεί να επιτρέψει την «είσοδο» σε επικίνδυνα μικρόβια όπως ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, τα οποία προκαλούν λοιμώξεις δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή. Κι αν αυτό, σου φαίνεται απίθανο να συμβεί, η παρωνυχία – δηλαδή η επώδυνη μόλυνση της περιοχής γύρω από το νύχι – είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συμβεί.

Βούρτσισμα, αλλά όχι νήμα: Κι όμως η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος, μπορεί να σου προσθέσει 6 χρόνια ζωής! Αυτό γιατί αποτρέπει την περιοδοντίτιδα και άλλες παθήσεις των ούλων, οι οποίες έχουν συνδεθεί με σοβαρές λοιμώξεις.
Αλάτι σε όλα: Το πολύ αλάτι ευθύνεται για περίπου ένα δέκατο των θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύει το Journal of the American Medical Association. Το υπερβολικό αλάτι μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην καρδιά και τους νεφρούς. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στο top10 των πιο επικίνδυνων για την υγεία τροφών.

Το πλύσιμο του… τεμπέλη: Είναι πια «ιατρικό θέσφατο» ότι το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να μας γλιτώσει από τις μισές σχεδόν ιώσεις που μπορούμε να κολλήσουμε σε μια σεζόν. Αρκεί να είναι το σωστό πλύσιμο. Διότι το απλό και βιαστικό «ξέπλυμα» για να… βγάλουμε την υποχρέωση, δεν προστατεύει καθόλου! Γι’ αυτό, πλένουμε σχολαστικά τα χέρια με σαπούνι και νερό, φροντίζοντας να καθαρίσουμε όλη την επιφάνεια και τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια.

«Μαραθώνιος» επεισοδίων της αγαπημένης σου σειρας: Όλο και περισσότεροι εθίζονται στις σειρές και συνηθίζουν να ξενυχτούν μπροστά στην οθόνη, για… ένα ακόμη επεισόδιο. Οι επιστημονικές μελέτες διαπιστώνουν ότι η συνήθεια αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την κούραση, την κακή ποιότητα ύπνου και την υπερένταση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη όσο και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο: Υπάρχουν άνθρωποι που μέσα στη νύχτα κατευθύνονται σαν… υπνοβάτες προς το ψυγείο και αδυνατούν να αντισταθούν στο… περιεχόμενό του. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Mexico City, η συνήθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα αυξημένα τριγλυκερίδια και άρα σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου. Για τη διατήρηση του σωματικού βάρος και την αποτροπή του καρδιαγγειακού κινδύνου, θα πρέπει το βραδινό γεύμα να είναι ελαφρύ και να απέχει 11 – 12 ώρες από το επόμενο γεύμα, δηλαδή το πρωινό.







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.