Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Καθρέφτης της υγείας του οργανισμού η όψη των νυχιών

Bookmark and Share

Η όψη των νυχιών είναι εκτός των άλλων, καθρέφτης της γενικότερης υγείας του οργανισμού μας. Πολλές συστηματικές παθήσεις έχουν και εκδηλώσεις από τα νύχια. Αλλαγές στο χρώμα, την
ανθεκτικότητα, το πάχος και γενικά την ποιότητα και όψη των νυχιών μπορεί να είναι εκδήλωση κάποιας δερματολογικής ή άλλης πάθησης.

Ενδεικτικά προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδούς, του ήπατος των πνευμόνων, του παγκρέατος μπορεί να έχουν και εκδηλώσεις στην εμφάνιση των νυχιών. Υπάρχουν αθώες καταστάσεις όπως έλλειψη κάποιας βιταμίνης που εκδηλώνεται ως αλλοίωση στα νύχια έως και πολύ σοβαρές καταστάσεις, όπως το μελάνωμα των άκρων.

Ένα συχνό πρόβλημα είναι τα εύθραυστα νύχια. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Τα νύχια και το εξωτερικό περίβλημά τους αποτελούνται από κερατίνη. Η ποιότητα της κερατίνης είναι γενετικά καθορισμένη και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εκτός από τα φυσιολογικά εύθραυστα νύχια, υπάρχουν κάποιες παθολογικές αιτίες όπως έλλειψη σιδήρου, βιταμινών ή προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδή που μπορεί να προκαλέσουν ευθραυστότητα. Εκτός από τις παραπάνω συχνές αιτίες, τα νύχια γίνονται εύθραυστα, ακόμη, λόγω της λήψης ορισμένων φαρμάκων, ορμονών ή λόγω σοβαρών λοιμώξεων. Υπάρχουν επίσης δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η προσβολή των νυχιών από μύκητες, ο ομαλός λειχήνας και άλλες που προκαλούν ευθραυστότητα. Σημαντικό ρόλο, τέλος, παίζουν τα μηχανικά αίτια, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, χρήση απορρυπαντικών και άλλων χημικών, το συχνό μανικιούρ, τα στενά παπούτσια ή το πολύωρο περπάτημα ή τρέξιμο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε την υγεία των νυχιών;
Θεραπευτικά, εάν υπάρχει υποκείμενη αιτία πρέπει να θεραπεύεται, ενώ σε κάθε περίπτωση η αποφυγή των συχνών πλυσιμάτων των χεριών καθώς κ των τραυματισμών από τα σύνεργα του μανικιούρ σίγουρα βοηθάει. Επίσης, η σωστή υγιεινή των ποδιών με καλό στέγνωμα και αποστείρωση των σύνεργων μανικιούρ-πεντικιούρ προλαμβάνει τους μύκητες.
Υπάρχουν επίσης συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και τοπικά ενυδατικά και σκληρυντικά σκευάσματα που ενισχύουν την κεράτινη στιβάδα και την κάνουν πιο ανθεκτική. Ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να διαγνώσει την αιτία και να δώσει αποτελεσματική θεραπεία.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.