Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Δείτε 10 συμβουλές για καρδιά από «ατσάλι»

Bookmark and Share

Το να φροντίζουμε οι ίδιοι να παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας στον οργανισμό μας και την καρδιά μας δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο και περίπλοκο
Λίγη γυμναστική και λίγα φρούτα παραπάνω θα κάνουν αρκετή διαφορά απ την καθιστική ζωή και το ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα.

Άσκηση για 150 λεπτά την εβδομάδα

Ιδανικά, εντάξτε στην καθημερινότητά σας, πέντε μέρες την εβδομάδα, (το σαββατοκύριακο είστε ελεύθεροι να αράξετε στον καναπέ) από τριάντα λεπτά, μέτριας έντασης, άσκηση, όπως είναι το ζωηρό περπάτημα. Αυτή η διάρκεια εβδομαδιαίας άσκησης φυσικά είναι το μίνιμουμ που προτείνεται και όσο περισσότερο γυμνάζεστε τόσο καλύτερα για εσάς και την καρδιά σας.

Αποσυμφορηθείτε

Στις αρνητικές συνέπειες του στρες έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, αλλά αξίζει να το ξανακάνουμε για δυο λόγους.

Πρώτον, επειδή πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να μην το καταπολεμούν και να ανέχονται τις αρνητικές επιπτώσεις του και δεύτερον επειδή αυτή τη φορά αναφερόμαστε στην υγεία του σημαντικότερου μυ του ανθρώπινου οργανισμού, που είναι η καρδιά. Το αυξημένο άγχος, ανεβάζει την αρτηριακή πίεση κ προκαλεί βλάβη στα τοιχώματα των αρτηριών δυσχεραίνοντας έτσι την καλή λειτουργία της καρδιάς.

 Ξεχάστε τα αναψυκτικά
Η ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα κατανάλωσης ζάχαρης ανέρχεται στα 6 κουταλάκια του γλυκού και ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 9 κουταλάκια! Η ζάχαρη έχει συνδεθεί μέσω πολλών σχετικών ερευνών με προβλήματα στην καρδιά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τν περιορίσετε άμεσα και μια καλή αρχή μπορεί να γίνει κόβοντας τελείως τα αναψυκτικά απ τν καθημερινότητά σας.

Ελέγχετε το ζάχαρο στο αίμα σας
Εαν έχετε την τάση εμφάνισης διαβήτη, είστε έγκυος ή έχετε περάσει την ηλικία των 40 ετών, καλά θα κάνετε να τσεκάρετε ανά τακτά διαστήματα τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα σας ώστε να έχετε μια εικόνα των πιθανών κινδύνων που ενδεχομένως απειλούν την καρδιά σας.


Διατηρείτε το βάρος σαςΔιατηρείτε το βάρος σας, δεδομένου ότι ήδη έχετε ένα ισορροπημένο βάρος, διότι αν έχετε μερικά κιλά παραπάνω, δουλέψτε πρώτα στο να τα χάσετε, αφού τα παραπανίσια κιλά, ιδιαιτέρως στην περιοχή της κοιλιάς, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Δώστε έμφαση στα φρέσκα φρούτα
Η διατροφή όλων πρέπει να βασίζεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς αυτές οι τροφές ενισχύουν την υγεία του οργανισμού γενικά και της καρδιάς ειδικά. Τα φρούτα καλύπτουν τις λιγούρες για ζάχαρη, ενώ οι φυτικές ίνες των λαχανικών διατηρούν το ζάχαρο στο αίμα σε σωστά επίπεδα. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά ακόμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, που με τη σειρά τους ενισχύουν τις ανοσοποιητικές λειτουργίες του οργανισμού.


Μετράτε την πίεσή σαςΤο να γνωρίζετε την πίεσή σας είναι μια καλή πρόληψη για τυχόν προβλήματα που ίσως εμφανιστούν στη λειτουργία της καρδιάς. Δεδομένου ότι η υπέρταση δεν είναι μια κατάσταση με ξεκάθαρα συμπτώματα, καλό θα ήταν να την τσεκάρετε συχνά ώστε να λάβετε και τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα.

Τρέφεστε μεσογειακά
Μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, των οποίων η συνδρομή στη μείωση εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά έχει αποδειχτεί από πολλές έρευνες. Επιμένετε λοιπόν, να τρώτε μεσογειακά όπως προστάζει η παράδοση της χώρας μας και μειώστε τον αμερικάνικο τρόπο διατροφής.


 
Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων
Όσοι συνηθίζουν να καταναλώνουν επεξεργασμένα κρέατα, όπως είναι το μπέηκον και τα λουκάνικα αυξάνουν τις πιθανότητές τους να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων στο ελάχιστο δυνατό ή σε μια λωρίδα μπέηκον τη μέρα και απολαύστε τα πλεονεκτήματα μιας διατροφής που δεν επιβαρύνει την υγεία σας.

Κόψτε το κάπνισμα
Η σχέση καπνίσματος και προβλημάτων στην καρδιά είναι το ίδιο ισχυρή με τη σχέση καπνίσματος και καρκίνου των πνευμόνων, γι’ αυτό όσο το συντομότερο κόψετε το τσιγάρο τόσο καλύτερα για εσάς.
Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα κάνει κακό στην καρδιά (30% αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά σε σχέση με όσους δεν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα), γι’ αυτό ακόμα και αν δεν καπνίζετε εσείς οι ίδιοι φροντίστε να το κόψουν όσοι καπνίζουν  γύρω σας.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.