Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Το ελαιόλαδο αποτρέπει τη θρόμβωση

Bookmark and Share

Το ελαιόλαδο, όταν καταναλώνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σχετίζεται με μειωμένη
δραστηριότητα των αιμοπεταλίων γεγονός που μειώνει την τάση του αίματος να πήζει και
να μην ρέει σωστά, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο Epidemiology and Prevention – Lifestyle and Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2019 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Τα αιμοπετάλια είναι κλάσματα κυττάρων αίματος που συγκολλούνται μεταξύ τους και σχηματίζουν συστάδες και θρόμβους όταν ενεργοποιούνται. Συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση), η οποία αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια κ εγκεφαλικά επεισόδια», σύμφωνα με τον συγγραφέα μελέτης Sean P. Heffron, επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Ιατρικό Κέντρο για την Πρόληψη της Καρδιαγγειακής Νόσου στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφικά ερωτηματολόγια για να καθορίσουν πόσο συχνά 63 παχύσαρκα, μη διαβητικά άτομα, έτρωγα ελαιόλαδο. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 32,2 ετών και ο μέσος δείκτης σώματος ήταν 44,1.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ελαιόλαδο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη δραστηριότητα αιμοπεταλίων από τους συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερο συχνά ελαιόλαδο. Κ όσο χαμηλότερα επίπεδα συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων τόσο πιο συχνά κατανάλωναν ελαιόλαδο τα παχύσαρκα άτομα.

«Τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο, ακόμα κι αν δεν έχουν διαβήτη ή άλλες παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία. Η μελέτη μας δείχνει ότι η συνειδητή κατανάλωση ελαιολάδου έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στην τροποποίηση του κινδύνου, μειώνοντας έτσι την καρδιαγγειακή απειλή στα παχύσαρκα άτομα. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταγράφει τις επιδράσεις της διατροφής και ειδικά του ελαιολάδου στην λειτουργία των αιμοπεταλίων σε ανθρώπους με πλεονάζον βάρος», σημειώνει ο Δρ. Heffron.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.