Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Κουρασμένα μάτια: Οι 5 αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε

Bookmark and Share

Τα μάτια μας καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα μαραθώνιο σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Δεν είναι περίεργο λοιπόν, αν μετά από μια
απαιτητική μέρα.Σύμφωνα με τον οφθαλμίατρο James P. McCulley
της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας, στα μάτια βρίσκονται οι πιο δραστήριοι μυς του σώματος.




Δείτε 5 αιτίες που προκαλούν την κούραση των ματιών:

Η εργασία στον υπολογιστή και η ανάγνωση απαιτούν περισσότερους μυς

Τα μάτια περιλαμβάνουν τρεις μυϊκές ομάδες. Η εστίαση στην ανάγνωση και η εργασία σε κοντινή απόσταση επιβαρύνει αυτές τις μυϊκές ομάδες. Το ανθρώπινο μάτι είναι φτιαγμένο με τρόπο τέτοιο, ώστε αν δεν έχει κάποιο πρόβλημα, να μπορεί να σχεδιάσει μία καθαρή εικόνα στον αμφιβληστροειδή για κάθε αντικείμενο σε μακρινή απόσταση χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιον από τους μυς. Για να δει όμως κοντινά αντικείμενα καθαρά, πρέπει να εργαστούν όλοι οι μυς.

Οι εξωφθάλμιοι μυς πρέπει να στρέψουν κάθε οφθαλμό προς τα μέσα, οι μύες του σφιγκτήρα να κάνουν συσπάσεις για να μικρύνει η κόρη και το ακτινωτό σώμα να συρρικνωθεί για να επιτρέψει στον φακό να αλλάξει σχήμα προκειμένου να παραχθεί καθαρότερη εικόνα.
Για να βοηθήσετε τα κουρασμένα μάτια σας, προσπαθήστε να εστιάσετε σε ένα μακρινό αντικείμενο. Αμέσως θα αισθανθείτε ότι χαλαρώνουν.

Προβλήματα όρασης
Κανένα ανθρώπινο μάτι δεν είναι τέλεια σχηματισμένο. Αυτές οι ατέλειες αυξάνουν την απαιτούμενη προσπάθεια για να δείτε. Για παράδειγμα, οι μύωπες πρέπει να κουράσουν περισσότερο τους ακτινωτούς μυς.

Πολλοί άνθρωποι έχουν προβλήματα στους εξωτερικούς οφθαλμικούς μυς που τους αναγκάζουν να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια. Γενικά, καθώς πλησιάζουμε τα 40 και μετά, οι περισσότεροι αναπτύσσουν ακαμψία του φακού μέσα στο μάτι, γεγονός που προκαλεί κούραση των ματιών. Η λύση είναι να επισκέπτεστε τακτικά τον οφθαλμίατρο, ώστε αν έχετε κάποιο πρόβλημα όρασης να το επιλύσετε.

Κακός φωτισμός
Η ανάγνωση κάτω από ακατάλληλο φωτισμό (πολύς έντονος ή πολύ αδύναμος) απαιτεί υπερβολική λειτουργία των μυών με αποτέλεσμα να κουράζονται.
Για να βοηθήσετε τα κουρασμένα μάτια σας, δοκιμάστε διαφορετική ένταση φωτισμού, ώστε να καταλήξετε στην καλύτερη για σας.

Τα χρησιμοποιείτε υπερβολικά
Όπως αν κάνετε 100 συνεχόμενα push-ups θα νιώσετε έντονο πόνο στους βραχίονες, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους μυς των ματιών. Μετά από πολλές ώρες δουλειάς, όλοι οι μυς του σώματος είναι κουρασμένοι και τα επίπεδα ανοχής ή τα όρια του πόνου είναι μικρότερα και για τα μάτια, απ’ ότι όταν είστε ξεκούραστοι.
Μετά από πολλές ώρες παραμονής μπροστά στον υπολογιστή στο γραφείο, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό και στο σπίτι. Μόνο έτσι θα επιτρέψετε στα μάτια σας να ξεκουραστούν.

Υπολογιστής και ξηροφθαλμία
Η εργασία σε υπολογιστή δεν επιτρέπει σε κάποιον να ανοιγοκλείνει τα μάτια του με φυσιολογικό ρυθμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας.
Όταν κάποιος είναι κουρασμένος, ο ρυθμός που ανοιγοκλείνει τα μάτια επιβραδύνεται και δεν λιπαίνονται επαρκώς. Οι ειδικοί προειδοποιούν όσους δουλεύουν σε υπολογιστή να κάνουν διάλειμμα τουλάχιστον ανά μία ώρα.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.