Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Γιατί κονταίνουμε όσο γερνάμε;

Bookmark and Share

Καθημερινά όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρουσιάζουν αυξομειώσεις του ύψους
τους που μπορεί να φτάσει τα 1,8 εκατοστά.
Σύμφωνα με τον δρ Χερτλ καθημερινά συρρικνωνόμαστε και ανακτούμε το ύψος μας. Η διαφορά είναι πως σταδιακά η ικανότητα ανακτήσεως φθίνει, με επακόλουθο στην ηλικία των περίπου 60 ετών να μειώνεται το ύψος , μία μείωση που μπορεί να φτάσει τα 5 εκατοστά.
Το κλειδί σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, δηλαδή τα «μαξιλαράκια» από χόνδρο που παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδύλων και δρουν ως αμορτισέρ, απορροφώντας τους κραδασμούς από την κάθε μας κίνηση.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, που συνολικά είναι 23, αποτελούνται κατά 88% από νερό και συμπιέζονται ασταμάτητα με την ορθοστασία, την κίνηση και τους κραδασμούς, αποβάλλοντας νερό. Την νύχτα, όταν το σώμα βρίσκεται σε οριζόντια θέση και ξεκουράζεται, οι δίσκοι απορροφούν νερό σαν σφουγγάρια από τον οργανισμό και έτσι το πρωί έχουμε ανακτήσει το ύψος που χάσαμε στη διάρκεια της ημέρας.

Ο δρ Χερτλ τόνισε πως ο λόγος που κονταίνουμε είναι πως η προοδευτική εκφύλιση του σώματος που επέρχεται με την ηλικία διαταράσσει την ικανότητα απορρόφησης νερού, και καθώς μειώνεται η παροχή και η κυκλοφορία του αίματος σκληραίνουν οι δίσκοι.

Όταν συμβεί αυτό οι σπόνδυλοι μπορεί να καταρρεύσουν, προκαλώντας έντονο πόνο και τελικά συμπιέζοντας τα νεύρα ή, ακόμα χειρότερα, τον νωτιαίο μυελό. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αναπτυχθεί μόνιμη νευρολογική βλάβη.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.