Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Κόψατε τους υδατάνθρακες; Δείτε τι θα πάθει ο οργανισμός σας

Bookmark and Share

Το πρώτο πράγμα που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν θέλουν να χάσουν βάρος, είναι να κόψουν τους υδατάνθρακες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κετογονικές δίαιτες έχουν
γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια.
Πριν ακολουθήσετε ωστόσο μια διατροφή βασισμένη μόνο στα λιπαρά και τις πρωτεΐνες, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα. «Αν δεν τρώτε μόνο κοτόπουλο και μπριζόλα όλη την ημέρα, είναι σχεδόν αδύνατο να ακολουθήσετε μία δίαιτα που δεν περιέχει υδατάνθρακες», λέει η διατροφολόγος Karen Ansel, συγγραφέας του βιβλίου “Healing Superfoods for Anti-Aging”.

«Υδατάνθρακες δεν περιέχουν μόνο τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα φρούτα, αλλά και οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, το μαρούλι και το μπρόκολο». Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτεροι υδατάνθρακες για εσάς, επειδή περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες.

Όταν μιλάμε για διατροφή με λίγους υδατάνθρακες, εννοούμε τον αποκλεισμό των επεξεργασμένων σακχάρων, των επεξεργασμένων δημητριακών και των ζυμαρικών, καθώς και των τροφών με άμυλο όπως το καστανό ρύζι και η κινόα. Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και την ινσουλίνη σε υγιή επίπεδα και ρυθμίζουν το μικροβίωμα του εντέρου.

«Εάν τρώτε πολύ λίγους υδατάνθρακες, παίρνετε λιγότερα προβιοτικά και φυτικές ίνες», λέει η διατροφολόγος και συγγραφέας Jackie Newgent. «Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερα και όχι λιγότερα προβιοτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου».

«Για να ακολουθήσετε δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες με τον σωστό τρόπο, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι χρειάζεστε κάποιους υδατάνθρακες για ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, τους οποίους πρέπει να λαμβάνετε από τροφές, όπως τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι» λέει η Ansel.

Να θυμάστε ότι το λιγότερο που μπορείτε να τρώτε είναι 20 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα. Ποσότητα μικρότερη από αυτή θα οδηγήσει το σώμα σας σε διαδικασία κέτωσης, που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, αδυναμία και κακή διάθεση.

Δείτε κάποιες από τις πιθανές παρενέργειες μια διατροφής με λίγους υδατάνθρακες:

Κούραση
Οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τόσο τους μύες με ενέργεια όταν γυμνάζεστε, όσο και τον εγκέφαλο. Το σώμα καίει περίπου 500 θερμίδες από υδατάνθρακες την ημέρα. Ο εγκέφαλος στηρίζεται στους υδατάνθρακες για να έχει ενέργεια. Χωρίς αυτούς, κουράζεται γρήγορα και θα σας εγκαταλείψει πριν το μέσο της ημέρας, δυσκολεύοντας τη συγκέντρωση.
Είναι απαραίτητο να τρώτε υδατάνθρακες τις ώρες που οι απαιτήσεις του οργανισμού είναι αυξημένες, όπως πριν ή μετά από μία προπόνηση. Όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο περισσότερες ανάγκες έχει το σώμα σας. Το αυξημένο γλυκογόνο στους μύες, έχει σχετιστεί με καλύτερη απόδοση στις ασκήσεις αντοχής.

Εναλλαγές διάθεσης και ευερεθιστότητα
Χωρίς υδατάνθρακες τα επίπεδα του σακχάρου πέφτουν και θα αισθάνεστε κούραση. Επειδή οι υδατάνθρακες είναι βασικοί για την παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εξισορροπεί τη διάθεση, είναι πιθανό να έχετε και νεύρα ή να είστε γενικά ευερέθιστοι.

Δυσκοιλιότητα
Οι υδατάνθρακες είναι η μόνη διατροφική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, τη μείωση της χοληστερόλης και την καλή λειτουργία του εντέρου. Εάν δεν τρώτε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, το πιθανότερο είναι ότι θα υποφέρετε από δυσκοιλιότητα. Για να αποφύγετε αυτή την κατάσταση, πρέπει να τρώτε φρούτα με πολλές φυτικές ίνες, όπως μούρα, μήλα και αχλάδια. Τα όσπρια και ειδικά τα φασόλια, οι ολόκληροι ανεπεξέργαστοι καρποί και τα κολοκυθάκια, είναι επίσης καλές επιλογές.


Δύσοσμη αναπνοή
Όταν η διατροφή δεν περιέχει υδατάνθρακες, το σώμα χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας το λίπος, μια διαδικασία γνωστή ως κέτωση. Η ακετόνη, μία από τις κετόνες, προκαλεί δύσοσμη αναπνοή. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η ακετόνη της αναπνοής είναι ένας καλός δείκτης για να τσεκάρετε αν τρώτε πολύ λίγους υδατάνθρακες.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.