Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Πότε το κόκκινο κρέας μετατρέπεται σε δηλητήριο στο στομάχι

Bookmark and Share

Ερευνητές από τις ΗΠΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς διαπίστωσαν μέσα από πρόσφατη μελέτη τους ότι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πυροδοτεί
χημικές αντιδράσεις κατά την πέψη, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση αθηρωσκλήρωσης.


Όπως διαπίστωσαν τα βακτήρια του εντέρου μετατρέπουν ένα συστατικό του κόκκινου κρέατος σε δύο ουσίες που βλάπτουν τα αγγεία.


Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Cell Metabolism, οι επιστήμονες της διάσημης Κλινικής του Κλίβελαντ στο Οχάιο, πειραματίστηκαν με ποντίκια.


Συγκεκριμένα, η L-καρνιτίνη, συστατικό του κόκκινου κρέατος, μεταβολίζεται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου και δίνει την ουσία γΒΒ (γάμμα-βουτυροβεταϊνη). Η ουσία αυτή ευνοεί το σχηματισμό πλάκας, δηλαδή την επικάθιση χοληστερίνης και άλλων λιπαρών ουσιών στα αγγεία.


Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες μελέτες για τις επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος. Τον περασμένο Μάρτιο, ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχε και ο Δημήτρης Τριχόπουλος προειδοποιούσε ότι η υψηλή κατανάλωση αλλαντικών σχετίζεται με μέτρια αύξηση στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο.


Πλέον, μένει να αποδειχθεί εάν ισχύουν και για τον ανθρώπινο οργανισμό, με τους ερευνητές να υπενθυμίζουν την ομοιότητα των δύο πεπτικών συστημάτων.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.