Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019

Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε "κρακ" τα δάχτυλα μας;

Bookmark and Share

Μία από τις πιο ενοχλητικές συνήθειες είναι το «κρακ» των δαχτύλων , συνήθεια, ωστόσο, που φέρεται να βλάπτει τις ενώσεις των δαχτύλων.
Οι σύνδεσμοι ανάμεσα από τα οστά του
ανθρώπινου οργανισμού περιέχουν υγρό και αέρια, όπως είναι το άζωτο και το διοξείδιο του άνθρακα. Όταν το υγρό αυτό βρίσκεται υπό πίεση, τη στιγμή δηλαδή που ασκείται πίεση στον σύνδεσμο, το αέριο απελευθερώνεται και ακούγεται αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος.

Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το «σπάσιμο» των δαχτύλων προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη, όπως για παράδειγμα αρθρίτιδα στις αρθρώσεις, ωστόσο, στην ιατρική βιβλιογραφία είναι διαθέσιμα στοιχεία που αναφέρουν ότι ορισμένες ζημιές στις αρθρώσεις ενδεχομένως να συνδέονται με τις ρωγμές απ τν τραυματισμό των συνδέσμων που περιβάλλουν την άρθρωση ή με την εξάρθρωση των τενόντων

Όσο για το αν η συνήθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, κάποιες μελέτες αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην εμφάνιση της αρθρίτιδας μεταξύ ατόμων που είχαν τη συνήθεια να «σπάνε» τα δάχτυλά τους και σε εκείνους που δεν το έκαναν.

Αν κάποιος πάσχει από αρθρίτιδα, η συνήθεια να «σπάει» τα δάχτυλά του δεν μπορεί να επιδεινώσει την υγεία των αρθρώσεών του, ωστόσο το σκάσιμο της άρθρωσης σε ασθενείς με αδύναμες ή κατεστραμμένες αρθρώσεις λόγω αρθρίτιδας, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει ευκολότερα σε τραυματισμό συνδέσμων ή σε οξύ τραύμα στις αρθρώσεις.

Πολλές μελέτες που επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα «αν το σπάσιμο των δαχτύλων είναι επιβλαβές για τις αρθρώσεις» καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συνήθεια αυτή δεν οδηγεί σε αρθρίτιδα, αλλά μπορεί να προκαλέσει ασθενέστερη πρόσφυση.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.