Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Τι μαρτυρούν τα νύχια για την υγεία μας

Bookmark and Share

Μια ματιά στα νύχια μερικές φορές είναι αρκετή για να διαπιστωθεί μια διαταραχή στη λειτουργία των νεφρών ή του συκωτιού.Άλλοτε πάλι αλλαγές στο σχήμα ή το χρώμα των νυχιών αντανακλούν
τις κακές διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να στερείται πολύτιμα και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Τα υγιή νύχια είναι λεία, εύκαμπτα και έχουν ομοιόμορφο χρώμα σε όλη την επιφάνειά τους, ενώ η απόχρωση της επιδερμίδας κάτω από αυτά πρέπει να είναι ροδαλή. Αλλαγές όπως αυτές που θα δείτε παρακάτω αποτελούν ένδειξη για πιθανή διατροφική έλλειψη, η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με τη βοήθεια των κατάλληλων εξετάσεων.
Μελανά νύχια
Τι σημαίνει το σύμπτωμα: έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Β12
Όταν το δέρμα κάτω από το νύχι δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, τότε τα νύχια παίρνουν μελανό χρώμα. Όταν η αλλαγή αυτή είναι παροδική μπορεί απλώς να υποδεικνύει έντονο στρες και γενικότερη ψυχολογική καταπόνηση. Εάν όμως η αλλαγή στο χρώμα επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να υποδεικνύει μια έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Β12. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλοίωση της υφής του νυχιού και συγκεκριμένα στην εμφάνιση ραβδώσεων στην επιφάνειά του. Από την άλλη, μια έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό κάνει τα νύχια πιο αδύναμα, με αποτέλεσμα να σπάνε πιο εύκολα.
Νύχια που σπάνε
Τι σημαίνει το σύμπτωμα: έλλειψη βιταμίνης Α ή βιοτίνης
Όταν τα νύχια είναι ξηρά και αδύναμα, σπάνε εύκολα ή ξεφλουδίζουν αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι χαμηλά στον οργανισμό τα επίπεδα βιταμίνης Α ή βιοτίνης (βιταμίνη Β7). Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε τροφές όπως το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, η εμπλουτισμένη μαργαρίνη, τα λιπαρά ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ βιοτίνη παίρνουμε από τα όσπρια, το αυγό, τις σαρδέλες, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το κουνουπίδι, την μπανάνα, τα μανιτάρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Μαλακά νύχια
Τι σημαίνει το σύμπτωμα: έλλειψη κερατίνης
Η κερατίνη είναι μια αδιάλυτη πρωτεΐνη, βασικό δομικό συστατικό των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος. Όπως όλες οι πρωτεΐνες, έτσι και η κερατίνη αποτελείται από αμινοξέα που μπορούμε να πάρουμε μέσω της διατροφής μας. Για να επιτευχθεί ικανοποιητική σύνθεση της κερατίνης στον οργανισμό απαραίτητη είναι πρωτίστως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το αυγό.
Λευκές κηλίδες στα νύχια
Τι σημαίνει το σύμπτωμα: έλλειψη ψευδαργύρου
Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται σε πληθώρα βιοχημικών διεργασιών που προωθούν τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση των κυττάρων. Τύποι κυττάρων που πολλαπλασιάζονται και διαιρούνται με γρήγορο ρυθμό, όπως αυτά των νυχιών, των μαλλιών και του δέρματος, παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ψευδάργυρο και κατ’ επέκταση επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από μια πιθανή έλλειψη ή ανεπάρκεια του μετάλλου στον οργανισμό. Όσον αφορά τα νύχια συγκεκριμένα, ένα σύνηθες σημάδι της έλλειψης ψευδαργύρου είναι η εμφάνιση μικρών λευκών κηλίδων στην επιφάνεια των νυχιών. Επίσης, ενδέχεται να παρατηρηθεί μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης και ξεφλούδισμα των νυχιών.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.