Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Νόσος των air condition:Ποια τα συμπτώματα

Bookmark and Share

Νόσος των Λεγεωνάριων: Συναγερμός στις ΗΠΑ για τη "νόσο των air condition" – Μάθετε τα συμπτώματα.Η θανατηφόρα Νόσος των Λεγεωνάριων «παραμονεύει» στα συστήματα
ύδρευσης πολλών κτηρίων και κυρίως νοσοκομείων, θέτοντας σε κίνδυνο
τους πιο ευάλωτους ασθενείς, ανέφεραν αξιωματούχοι υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ.

Περίπου το 10% των ανθρώπων όσων πλήττει η Νόσος των Λεγεωνάριων πεθαίνουν από αυτή την ασθένεια, αλλά μέσα στα νοσοκομεία το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει και το 25%, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

«Η νόσος των λεγεωνάριων στα νοσοκομεία είναι ευρέως διαδεδομένη, θανατηφόρα και μπορεί να αποφευχθεί», δήλωσε η δρ. Anne Schuchat, Διευθύνων Σύμβουλος του CDC, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έγινε χθες. Παρά τις προσπάθειες του CDC να πείσει τα νοσοκομεία ότι είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ειδικών συστημάτων διαχείρισης και καθαρισμού του νερού μέσα σε όλες τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, απαιτούνται άμεσες δράσεις για την προστασία των ασθενών από αυτά τα θανατηφόρα βακτηρίδια, ανέφερε η ίδια.

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια σοβαρή πνευμονική λοίμωξη που προκαλεί πνευμονία. Οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν την ασθένεια εισπνέοντας μικροσκοπικά σταγονίδια νερού που περιέχουν το βακτήριο Legionella. Το βακτήριο αυτό αναπτύσσεται στις υδραυλικές εγκαταστάσεις νερού σε κτήρια που δεν έχουν επαρκή διαχείριση και όπου τα επίπεδα απολυμαντικών είναι χαμηλά, το νερό είναι στάσιμο, ή το νερό είναι ζεστό, είπε η δρ Schuchat.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι δεν αποκτούν νόσο των λεγεωνάριων μετά την έκθεση τους στο βακτήριο. Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω ή όσοι έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι οι καπνιστές, ή όσοι πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια, ή όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Οι άνθρωποι μπορούν να εισπνεύσουν τα βακτήρια από μικρά σταγονίδια νερού στο ντους, από τα air condition, από σιντριβάνια, ή και από ιατρικό εξοπλισμό, όπως σύστημα αναπνευστικής βοήθειας».



Τι έδειξε η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες του CDC ανέλυσαν δεδομένα του 2015 από 21 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα (ΗΠΑ) και διαπίστωσαν ότι το 76% των αναφερόμενων κρουσμάτων της νόσου των λεγεωνάριων συνδέονταν με νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια του 2015, περίπου 6.000 κρούσματα αναφέρθηκαν στο CDC, αλλά μόνο στα μισά έγινε γνωστή και η πηγή της μόλυνσης. Τα ευρήματα αυτής της νέας έκθεσης βασίζονται σε δεδομένα από 20 Πολιτείες των ΗΠΑ και την πόλη της Νέας Υόρκης, όπου καταγράφηκε ο τρόπος απόκτησης της λοίμωξης.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ των περιπτώσεων που συνδέονται σίγουρα με νοσοκομειακές εγκαταστάσεις:

-- Το 80% συνδέθηκε με εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας, το 18% με νοσοκομεία και το 2% και με τα δύο

-- Σε 72 εγκαταστάσεις αναφέρθηκαν περιπτώσεις με ένα έως έξι κρούσματα της νόσου σε κάθε κτήριο

-- Το 88% των περιπτώσεων ήταν σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Λίγες μέρες νωρίτερα, το αμερικανικό Κέντρο για Υπηρεσίες Νοσοκομειακής Περίθαλψης και Φροντίδας (U.S. Centers for Medicare and Medicaid Services - CMS) προειδοποίησε τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης ότι είναι υποχρεωμένοι να αναπτύξουν και να τηρήσουν πολιτικές και διαδικασίες για την μείωση του κινδύνου λοίμωξης από το βακτήριο Legionella και άλλα μικρόβια, δήλωσε η δρ Schuchat. Οι διαδικασίες αυτές θα αποτελέσουν μέρος των μελλοντικών επιθεωρήσεων που διενεργούνται από το CMS, πρόσθεσε.

Ο δρ. Marc Siegel, καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Langone της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Αυτό αφορά μόνο την ακατάλληλη συντήρηση, την ακατάλληλη αποχέτευση και την ακατάλληλη αποστείρωση, καθώς το μεγάλο πρόβλημα της μη ενημέρωσης των Αρχών για εξάρσεις της νόσου των λεγεωνάριων στα νοσοκομεία».

Οι γιατροί πρέπει να προσέχουν πολύ για τα συμπτώματα της νόσου σε ασθενείς που αναπτύσσουν πνευμονία, είπε. Ποια είναι, όμως, αυτά τα συμπτώματα;

Νόσος των Λεγεωνάριων: Συμπτώματα

Η νόσος των Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο Legionella. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:

-- Πονοκέφαλος

-- Μυϊκός πόνος

-- Ρίγη

-- Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω

Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

-- Βήχας, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα

-- Δύσπνοια

-- Πόνος στο στήθος

-- Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια

-- Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές

Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Μια ήπια μορφή της νόσου των λεγεωνάριων, γνωστή ως πυρετός Pontiac, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, ο πυρετός τύπου Pontiac δεν μολύνει τους πνεύμονες σας κ τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε δύο έως πέντε ημέρες.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.