Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Η γυμναστική καθυστερεί 15 χρόνια την αύξηση της χοληστερίνης

Bookmark and Share

Οι νεαροί άντρες που γυμνάζονται συστηματικά μπορεί να καθυστερήσουν κατά 15 χρόνια την αύξηση της χοληστερόλης που σχετίζεται με την
ηλικία, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Η χοληστερόλη συχνά παρουσιάζει
ηλικιακές διακυμάνσεις, με τα επίπεδά της να αυξάνονται μετά τα 30 κ να μειώνονται πάλι πολύ αργότερα στη ζωή, λένε οι ερευνητές.

Το φαινόμενο αυτό ως φαίνεται ανακόπτει η καλή φυσική κατάσταση.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC), διεξήχθη σε περισσότερους από 11.400 άνδρες, ηλικίας 20 ετών και άνω τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 36 χρόνια.

Κατά την έναρξη της μελέτης, όλοι υποβλήθηκαν σε τεστ σε κυλιόμενο διάδρομο για να αξιολογηθεί η φυσική τους κατάσταση και σε αιματολογικές εξετάσεις για να μετρηθούν τα επίπεδα των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) στο αίμα τους.

Οι εξετάσεις αυτές επαναλαμβάνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα στην πορεία της μελέτης.

Κατά μέσον όρο, όσοι είχαν φυσική κατάσταση χαμηλότερη από το ιδανικό είχαν πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλή χοληστερόλη στα 30 τους, ενώ όσοι είχαν την καλύτερη φυσική κατάσταση δεν είδαν αυξήσεις της χοληστερόλης τους πριν από τα 45 τους χρόνια.

Ειδικά οι άντρες με την χαμηλότερη φυσική κατάσταση απ’ όλους είχαν πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν μη φυσιολογικά επίπεδα «καλής» (HDL) χοληστερόλης από τα 20 τους χρόνια και «κακής» (LDL) χοληστερόλης από τα 30-35 και μετά.

Αντιθέτως, οι άντρες με την καλύτερη φυσική κατάσταση είχαν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Και μη φαντασθείτε ότι οι άντρες αυτοί ήταν μαραθωνοδρόμοι ή επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Απλώς φρόντιζαν να τηρούν την σύσταση για 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα, αφιερώνοντας μισή ώρα επί πέντε ημέρες την εβδομάδα σε ένα είδος φυσικής δραστηριότητας που τους ευχαριστούσε.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα διατηρεί τις αρτηρίες υγιείς, ελαττώνοντας την LDL και αυξάνοντας την HDL», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σουμέι Σούι, επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Δημοσίας Υγείας Arnold του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καρολίνας.

Μειώνει επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο στενώσεων και θρομβώσεων στις αρτηρίες, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, αλλά και το στρες», πρόσθεσε.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.