Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Καθημερινή χρήση παυσίπονων: Τι πρέπει να προσέξετε

Bookmark and Share

Ο πόνος είναι το «μήνυμα» που μας στέλνει ο οργανισμός μας, όταν αντιμετωπίζει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποια βλάβη. Αποτελεί μία από τις
πιο συχνές ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην
καθημερινότητά μας και μπορεί να υποβαθμίσει ακόμη κ την ποιότητα της ζωής μας. Για αυτό και τα παυσίπονα συχνά αποτελούν μία «εύκολη» λύση που θα μας ανακουφίσει άμεσα. Μάλιστα, ορισμένες φορές, ακόμη για μικρές ενοχλήσεις ανατρέχουμε αμέσως στο φαρμακείο, προκειμένου να μην επιδεινωθεί ο πόνος. Κάπως έτσι, καταλήγουμε να τα θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Παρόλα αυτά, προκειμένου να αποφύγουμε την αλόγιστη κατανάλωσή τους, είναι σημαντικό να ενημερωθούμε σχετικά με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά στην υγεία μας. Τι πρέπει να προσέχουν λοιπόν;

Μπορούν τα παυσίπονα να προκαλέσουν εθισμό;
Οι βασικές κατηγορίες αναλγητικών, δηλαδή η παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, δεν προκαλούν εξάρτηση. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας δεν εθίζεται σε αυτές, και αυτό διότι δρουν στα σημεία του πόνου και όχι στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Παρόλα αυτά, υπάρχει περίπτωση κάποιος να αναπτύξει ανοχή στο φάρμακο όσο περνάει ο καιρός. Μάλιστα, αν λαμβάνει παυσίπονα για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει χρόνιους πόνους, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο αυτός ο πόνος να χειροτερεύσει.

Τι συμβαίνει όταν κάνουμε κατάχρηση;
Ένας απλός πονοκέφαλος που μπορεί να προκληθεί από το άγχος ή την πίεση συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με υπερβολική κατανάλωση παυσίπονων. Όταν, λοιπόν, σταματήσουμε τα φάρμακα, ακολουθεί ένας ακόμη πονοκέφαλος κ ανατρέχουμε και πάλι στο φαρμακείο του σπιτιού μας. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε σε υπερβολική χρήση φαρμάκων. Σε περίπτωση που γίνει κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων, τότε υπάρχει περίπτωση αντί να δράσουν μειώνοντας τον πόνο, να τον εντείνουν. Σύμφωνα με έρευνες, αν δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί, μπορούμε να προκαλέσουμε οι ίδιοι πονοκέφαλο στον εαυτό μας και επιπλέον δυσάρεστες αντιδράσεις!
Κάτι τέτοιο μπορεί συχνά να συμβεί σε άτομα με χρόνιους πονοκεφάλους, που λαμβάνουν καθημερινά χάπια, αυξάνοντας τις δόσεις και αυξάνοντας έτσι τον πόνο. Καλό είναι λοιπόν, να σκεφτόμαστε καλά πριν πάρουμε ένα ακόμη αναλγητικό, καθώς αν πονοκέφαλοι είναι πιο έντονοι ή πιο συχνοί, μπορεί να κάνουμε υπερβολική χρήση φαρμάκων.

Μπορούμε να παίρνουμε δύο παυσίπονα μαζί;
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων και να μην ξεπερνάμε τη μέγιστη δοσολογία. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τις παρενέργειες που μπορεί να μας προκαλέσουν και να μας δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.
Τέλος, αν θέλουμε να πάρουμε διαφορετικές ουσίες, τότε το πιθανότερο είναι πως θα δράσουν η κάθε μία για τον σκοπό της. Για αυτό, πριν προχωρήσουμε σε πειραματισμούς και αυτοσχεδιασμούς, κάνοντας συνδυασμούς, πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.