Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Η αιτία που ξεστομίζουμε βρισιές σε καταστάσεις στρες

Bookmark and Share

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο λόγος που όλοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, μόρφωσης, κοινωνικής θέσης, ξεστομίζουν βαριές κουβέντες (βρισιές), όταν είναι εκνευρισμένοι και
θέλουν να εκτονωθούν; Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Keele έρχονται να δώσουν επιστημονική απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Αρχικά, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι αισχρολογίες ήταν μια μορφή "καταστροφολογίας", ένα είδος γνωστικής στρέβλωσης που μεγιστοποιεί το (εκάστοτε) οδυνηρό/εκνευριστικό γεγονός στο μυαλό του ατόμου.

Αλλά αποδεικνύεται ότι μπορεί μερικές φορές να το κάνει για να αισθανθεί καλύτερα. Μέσα από την λεκτική εκτόνωση το άτομο πετυχαίνει τόσο να μεταφέρει τα συναισθήματά του, όσο και να αναπτύξει ένα μηχανισμό αντιμετώπισης/διαχείρισης της κατάστασης που τον οδήγησε σε εκνευρισμό.

Μια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το να βρίζει κανείς σε καταστάσεις υψηλού στρες μπορεί να αυξήσει την ανοχή του στον πόνο. Είχαν εξετάσει τις περιπτώσεις 64 συμμετεχόντων, οι οποίοι κλήθηκαν να τοποθετήσουν τα χέρια τους σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό για όσο περισσότερο χρόνο μπορούσαν. Τους είπαν, όταν θα ένιωθαν τον πόνο από τον πάγο να ανεβαίνει, να επαναλάβουν μια λέξη-βρισιά της επιλογής τους, και αργότερα, επανέλαβαν το πείραμα, αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν μια κοινή λέξη (πχ μια λέξη που περιγράφει έναν τραπέζι). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που έβριζαν ήταν σε θέση να κρατήσουν τα χέρια τους μέσα στο παγωμένο νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει μία λέξη (βρισιά) να βοηθάει το άτομο να διαχειριστεί καλύτερα τον πόνο από μία άλλη (απλή) λέξη; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό ίσως συμβαίνει επειδή μεγαλώνοντας ως παιδιά αυτές οι λέξεις είναι "ταμπού" και ο εγκέφαλος τις συνδέει άμεσα με μια συναισθηματική κατάσταση ή κάτι που γίνεται ξαφνικά, απρόσμενα και απαιτεί την πλήρη προσοχή του. Έτσι εστιάζει καλύτερα στο εκάστοτε περιστατικό και το αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.