Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Επτά λόγοι για να αρχίσεις (σήμερα) τα… κρύα ντους!

Bookmark and Share

Μπορεί ο χειμώνας και η άνοιξη να μην είναι οι καλύτερες εποχές για να ξεκινήσεις τα κρύα ντους, αλλά είναι οι κατάλληλες περίοδοι ώστε να
επεξεργαστείς τη διαδικασία εγκεφαλικά και να την
εφαρμόσεις το καλοκαίρι. Μπορείς ωστόσο να κάνεις μια μικρή αρχή και να ολοκληρώνεις το μπάνιο σου με λίγη ποσότητα κρύου νερού στο τέλος, ώστε να απολαύσεις νωρίτερα τις ευεργετικές ιδιότητες του στο δέρμα σου.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο ακμαίοι λαοί ήταν γνώστες της θετικής επίδρασης του κρύου νερού. Οι αρχαίοι πολεμιστές Σαμουράι και οι αρχαίοι Έλληνες έριχναν κάθε πρωί έναν κουβά κρύο νερό πάνω τους για την εξυγίανση του πνεύματος και τους σώματος. Οι δε Σπαρτιάτες προτιμούσαν τα ψυχρά λουτρά στα νερά του Ευρώτα για σκληραγώγηση, αλλά χρησιμοποιούσαν και ατμόλουτρο που λεγόταν πυριατήριο για να προκληθεί εφίδρωση. Μετά την εφίδρωση του σώματος, λούζονταν στα κρύα νερά του Ευρώτα και με αυτό τον τρόπο σκληραγωγούνταν στις καιρικές μεταβολές.

Ακόμα και σήμερα στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης συνεχίζουν την παράδοση, καθώς συνηθίζουν, μετά τη σάουνα, να βουτούν μέσα σε τρύπες πάγου που έχουν ανοίξει ειδικά για την περίσταση μέσα σε παγωμένες λίμνες.

Το κρύο ντους έχει πολλά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για την επιδερμίδα. Ξεκινάς με χλιαρό νερό και βαθμιαία το κρυώνεις «θωρακίζοντας» την υγεία και την ψυχολογία σου.

Αυξάνει τον μεταβολισμό

Όταν το σώμα εκτίθεται στο κρύο, ενεργοποιείται η παραγωγή του καφέ λίπους, το οποίο συνδέεται με το κάψιμο της ενέργειας στο σώμα. Όσο περισσότερο καφέ λίπος έχεις, τόσο περισσότερες θερμίδες καις κάθε δευτερόλεπτο και συνεπώς τόσο περισσότερα κιλά χάνεις. Όταν λοιπόν, ανεβαίνουν τα ποσοστά λίπους στο σώμα, ο μεταβολισμός επιταχύνει τη δράση του, καθώς αυξάνονται και η πίεση και η μέση θερμοκρασία. Οι αντιδράσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την εγρήγορση του οργανισμού και την ευκολότερη απώλεια κιλών.

Οδηγεί σε εγρήγορση

Η βαθιά και γρήγορη αναπνοή που έρχεται ως αντίδραση στο σοκ που νιώθει το σώμα από το κρύο νερό, αυξάνει τη συνολική πρόσληψη οξυγόνου. Έτσι, αυξάνεται και ο καρδιακός ρυθμός, απελευθερώνοντας άφθονο αίμα στις αρτηρίες. Αυτό μας δίνει μια φυσική δόση ενέργειας για όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Βελτιώνει την όψη των μαλλιών και της επιδερμίδας

Το ζεστό νερό έχει την τάση να αφυδατώνει το δέρμα, σε αντίθεση με το κρύο που «σφίγγει» την επιδερμίδα και τους πόρους, ενώ παράλληλα αποτρέπει και την απόφραξή τους από βρωμιές και φυσικά έλαια. Έτσι συμβάλει και στην μείωση σμήγματος στην επιδερμίδα. Κάτι αντίστοιχο κάνει το κρύο νερό και στους πόρους στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την βρωμιά από το να εισχωρήσει βαθύτερα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό και την κυκλοφορία του αίματος

Το κρύο νερό μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στα όργανα μας, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση προβλημάτων στο δέρμα και την καρδιά. Καθώς το κρύο νερό πέφτει στο σώμα, το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα στις αρτηρίες και η καρδιά το αντλεί πιο αποτελεσματικά. Αυτό είναι που ενισχύει τη γενικότερη υγεία της καρδιάς. Μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να καθαρίσει τις φραγμένες αρτηρίες και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μειώνει το στρες στον οργανισμό

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ντους με κρύο νερό αυξάνει τις αντοχές σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεση του σώματος σε ένα ψυχρό ερέθισμα, ενώ αυξάνει τη γλουταθειόνης, μια αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλλει στην βέλτιστη λειτουργία όλων των υπολοίπων αντιοξειδωτικών στον οργανισμό.

Αποτρέπει την κατάθλιψη και προκαλεί ευεξία

Το κρύο ντους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης λόγω της έντονης επίδρασης του κρύου στους υποδοχείς στο δέρμα (νευρώνες), οι οποίοι στέλνουν ένα μεγάλο κύμα ηλεκτρικών ερεθισμάτων από τις περιφερειακές νευρικές απολήξεις προς τον εγκέφαλο. Αυτή η διαδικασία έχει αντικαταθλιπτική δράση και τονώνει την ψυχολογική διάθεση.

Τονώνει την αυτοπεποίθηση και την ερωτική διάθεση, μέσω της αύξησης των αντίστοιχων ορμονών. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως, ενώ το μπάνιο με ζεστό νερό, προκαλεί μείωση στα ποσοστά του σπέρματος, το κρύο νερό, καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.