Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας ή πρόκειται για μύθο;

Bookmark and Share

Σίγουρα θα έχετε ακούσει αρκετές φορές στο παρελθόν τη θεωρία ότι ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί μόλις το 10% του μυαλού του και οι ιδιοφυΐες ξεχωρίζουν επειδή
έχουν την ικανότητα να εκμεταλλεύονται μεγαλύτερο ποσοστό...
καθώς επίσης ότι εάν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες του εγκεφάλου μας θα κατορθώναμε εκπληκτικά πράγματα.

Όπως συνέβη και με πολλές άλλες θεωρίες στ παρελθόν, έτσι και τώρα έρχεται η επιστήμη να γκρεμίσει αυτή την λανθασμένη εντύπωση που προήλθε από παρερμηνεία και άγνοια. Η παρεξήγηση ξεκίνησε από την παρερμηνεία της δήλωσης του William James (φιλόσοφος και ψυχολόγος) ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δν εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες του μυαλού τους, αλλά ο νευρολόγος Richard E. Cytowic εξηγεί στο παρακάτω animation video ότι πρόκειται απλά για έναν μύθο που για σχεδόν 100 χρόνια ήταν αποδεκτός από τη μισή επιστημονική κοινότητα και από τα 2/3 του κόσμου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πιο έξυπνος από τα άλλα θηλαστικά επειδή διαθέτει μεγαλύτερη πυκνότητα νευρώνων, ωστόσο, μπορεί να ενεργοποιεί ταυτόχρονα ένα ποσοστό μεταξύ 1-16%, με τις υπόλοιπες διεργασίες να γίνονται υποσυνείδητα. Άλλωστε, λόγω αυτού του “περιορισμού” ο άνθρωπος δεν μπορεί να εκτελεί πολλές διαφορετικές διεργασίες ταυτόχρονα (το λεγόμενο multitasking) με την ίδια επιτυχία.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.