Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Ίλιγγος: Τι τον προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε

Bookmark and Share

Για να κατανοήσουμε από τι ακριβώς προκαλείται ο ίλιγγος, πρέπει πρώτα να δούμε τον περίπλοκο τρόπο που ο εγκέφαλος ισορροπεί το σώμα. Τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν μέσα από το εξωτερικό
κανάλι του αυτιού μέχρι να φτάσουν στο τύμπανο του αυτιού. Από εκεί, ο ήχος μετατρέπεται σε δονήσεις, οι οποίες μεταδίδονται στο εσωτερικό αυτί μέσω τριών μικρά οστών (άκμονας, σφύρα και αναβολέας) στον κοχλία και τελικά προς το αιθουσαίο νεύρο, το οποίο μεταφέρει το σήμα στον εγκέφαλο μας .

Ένα άλλο σημαντικό μέρος του εσωτερικού αυτιού είναι η τα ημικυκλικά κανάλια. Αυτά είναι κάθετα μεταξύ τους και είναι επενδεδυμένα με ευαίσθητα κύτταρα να ενεργούν σαν ένα γυροσκόπιο για το σώμα. Αυτή η διάταξη, σε συνδυασμό με την ευαισθησία των τριχωτών κυττάρων στο εσωτερικό των καναλιών, παρέχει άμεσες πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με τη θέση του σώματος στον χώρο.

Ίλλιγος: Τι τον προκαλεί
Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τον ίλιγγο. Ο ίλιγγος μπορεί να οριστεί με βάση το αν η αιτία είναι περιφερική ή κεντρική. Οι κεντρική αιτίες του ιλίγγου προκύπτουν στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, ενώ ο περιφερικός ίλιγγος οφείλεται σε ένα πρόβλημα μέσα στο εσωτερικό αυτί. Στο εσωτερικό αυτί μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή λόγω ασθένειας, ή κάποιοι μικροί κρύσταλλοι ή πέτρες που συνήθως βρίσκονται μέσα στο εσωτερικό αυτί μπορεί να μετατοπιστούν και να προκαλέσουν ερεθισμό στα μικρά τριχωτά κύτταρα μέσα στα ημικυκλικά κανάλια, οδηγώντας σε ίλιγγο. Αυτό είναι γνωστό ως καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης.
Η ασθένεια Meniere, που σχετίζονται με την απώλεια ακοής και τις εμβοές (βούισμα των αυτιών), και προκαλείται από συσσώρευση υγρού μέσα στο εσωτερικό αυτί, μπορεί επίσης να προκαλέσει ιλίγγους. Τραύματα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στο εσωτερικό αυτί και να γίνει αιτία ιλίγγου. Πιο σπάνια, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ή κάποιοι όγκοι μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ιλίγγου.

Ίλιγγος: Τι μπορείτε να κάνετε
Η πιο γνωστή θεραπεία για τον περιφερικό ίλιγγο είναι οι ασκήσεις Epley. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεθόδου, οι ειδικές κινήσεις της κεφαλής μετακινούν τους χαλαρούς κρυστάλλους (canaliths) μέσα στο εσωτερικό αυτί. Με την επανατοποθέτηση αυτών των κρυστάλλων, υπάρχει λιγότερος ερεθισμός στο εσωτερικό αυτί και τα συμπτώματα του ιλίγγου γίνονται πιο ήπια. Επειδή αυτές οι κινήσεις μπορεί αρχικά να οδηγήσει σε επιδείνωση του ιλίγγου, θα πρέπει να γίνουν από έμπειρο γιατρό ή φυσιοθεραπευτή.

Μια δεύτερη μέθοδος είναι οι ασκήσεις Cawthorneεις. Πρόκειται για μια σειρά από κινήσεις των ματιών και του κεφαλιού, οι οποίες οδηγούν σε μειωμένη ευαισθησία των νεύρων μέσα στο εσωτερικό αυτί και έτσι μειώνονται τα συμπτώματα του ιλίγγου. Αυτές οι απλές κινήσεις πρέπει να γίνονται από τον ασθενή σε μια τακτική βάση για καλύτερα αποτελέσματα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.