Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Το σπανάκι κάνει τον εγκέφαλο 11 χρόνια νεότερο

Bookmark and Share

Οι επιστήμονες εκθειάζουν καθημερινά τις ευεργετικές ιδιότητες των λαχανικών και φυσικά έχουν δίκιο. Το ξέρατε όμως ότι η καθημερινή
κατανάλωση έστω και μιας μικρής ποσότητας πράσινων φυλλωδών λαχανικών μπορεί να εξορκίσει την άνοια;Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο αξιολόγησαν την διατροφή και
την ψυχική ικανότητα περίπου 950 ατόμων μεγάλης ηλικίας κάθε χρόνο για χρονικό διάστημα από 2 έως και 10 έτη.

Οι συμμετέχοντες, με μέση ηλικία 81 έτη συμμετείχαν σε 19 δοκιμές για την αξιολόγηση της ψυχικής λειτουργίας τους και προσδιόρισαν, από έναν κατάλογο 144 ειδών, ποια τρόφιμα και ποτά εμφανίζονταν στην διατροφή τους.

Οι ενήλικες που έτρωγαν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο μία ή δύο φορές την ημέρα είχαν σημαντικά μικρότερη γνωστική εξασθένηση από εκείνους που δεν έτρωγαν, ακόμη κι όταν ελήφθησαν υπόψη κι άλλοι παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η άσκηση και το οικογενειακό ιστορικό άνοιας.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν λαχανικά διέκοψαν την ψυχική τους πτώση κατά μέσο όρο 11 χρόνια, όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές αυτή την εβδομάδα σε συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στην Βοστόνη.

Η επικεφαλής της έρευνας, Μάρθα Κλερ Μόρις δήλωσε: «Η απώλεια της μνήμης ή της γνωστικής ικανότητας κάποιου είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανθρώπων καθώς γερνούν. Από την στιγμή που η μείωση της γνωστικής ικανότητας είναι μέγιστης σημασίας για την νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοιας, η αύξηση της κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών θα μπορούσε να προσφέρει ένα πολύ από, προσιτό και μη επεμβατικό τρόπο για την προστασία του εγκεφάλου από το Αλτσχάιμερ και την άνοια».

Σύμφωνα με την Μόρις, τα οφέλη από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά συνδέονταν με τα υψηλά επίπεδα βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεϊνη, το φυλλικό οξύ και το β-καροτένιο. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.