Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Οι καθημερινές συνήθειες που μας γερνάνε

Bookmark and Share

Μεγαλώνουμε και γερνάμε. Μιλάμε για τις πρώτες άσπρες τρίχες στα μαλλιά μας και τις πρώτες ρυτίδες κάτω από τα μάτια.Οι περισσότεροι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, προσπαθούν με
όποιο τρόπο μπορούν να περιποιούνται τον εαυτό τους και να «πολεμούν» τον χρόνο.

Κάποιοι επισκέπτονται τον πλαστικό χειρουργό, άλλοι πάλι τον ασθητικό για μπότοξ κ ενυδάτωση και άλλοι προσέχουν τη διατροφή τους και τη φυσική τους κατάσταση.

Ωστόσο, υπάρχουν καθημερινές συνήθειες που μας γερνάνε πολύ πιο γρήγορα και σίγουρα αν τις σταματήσεις, θα βάλεις φρένο στα φυσικά σημάδια της γήρανσης.

Η έλλειψη του ύπνου, ο ήλιος, το άγχος ακόμα και η κατανάλωση της ζάχαρης είναι κάποιες από τις καθημερινές συνήθειες που κάνουν το σώμα, αλλά και το πρόσωπο να υποκύπτουν πιο γρήγορα στη φθορά του χρόνου.

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές άλλες συνήθειες, η καθημερινή εξάσκηση των οποίων παίζει κι αυτή το ρόλο της στο γερασμένο πρόσωπο και την κακή εικόνα της επιδερμίδας.

Για να δούμε ποιες είναι αυτές οι συνήθειες:


1. Δεν φοράς αντηλιακό

Ενα μεγάλο λάθος που κάνουμε είναι να μην φοράμε αντηλιακό στο πρόσωπο. Εχουμε την εντύπωση πως το φοράμε μόνο όταν πάμε στην παραλία το καλοκαίρι, αλλά είναι ό,τι χειρότερό για την επιδερμίδα μας. Είναι αναμενόμενο να βαριέσαι ή να μην έχεις χρόνο κάθε πρωί να βάζεις αντιηλιακό στο πρόσωπό σου, αλλά θα πρέπει να ξέρεις πως η καθημερινή έκθεση στον ήλιο προκαλεί πρόωρη γήρανση στο δέρμα σου. Ποτέ δεν είναι αργά να συνηθίσεις να προστατεύεις την επιδερμίδα σου από την ζημιογόνα ηλιακή ακτινοβολία και προσπάθησε το αντηλιακό να γίνει καθημερινή σου ρουτίνα.

2. Δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ

Οσο εσύ κοιμάσαι ο οργανισμός βάζει σε τάξη το μυαλό και το σώμα σου. Τα κύτταρα που ανανεώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, βοηθάνε στο να καθυστερήσει η γήρανση. Αν δεν κοιμάσαι αρκετά το σώμα σου υποφέρει. Ο ύπνος είναι μια από τις βασικές συνήθειες για να έχουμε μια υγιή, ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Οταν κοιμόμαστε τις σωστές ώρες (7 ώρες κάθε βράδυ) επαναφορτίζεται το σώμα μας και ο εγκέφαλος μας λειτουργεί καλύτερα τις επόμενες ημέρες. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι αϋπνίες αυξάνουν τον κίνδυνο για αύξηση σωματικού βάρους και για την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων. Κοιμήσου για τουλάχιστον 7 ώρες και σύντομα το δέρμα σου, αλλά και ο οργανισμός σου θα σε ευγνωμονούν.

3. Δεν χρησιμοποιείς κρέμα ματιών

Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι και η πρώτη που γερνάει και η πιο ευαίσθητη. Σε όσο καλύτερη κατάσταση κρατάς την περιοχή γύρω από τα μάτια, τόσο μικρότερη φαίνεσαι. Να θυμάσαι ότι μια καλή κρέμα ματιών χρειάζεται να περιέχει ρετινόλη Α, βιταμίνη C και όσο περνάει ο χρόνος και υαλουρονικό. Ετσι το κολλαγόνο και η ελαστίνη τρέφονται και κρατούν την περιοχή γύρω από τα μάτια σε πολύ καλή κατάσταση.

4. Η σωματική αδράνεια

Η καθιστική ζωή έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και επιταχύνει την πρόωρη γήρανση. Η αδράνεια και η έλλειψη άσκησης μπορεί να επηρεάσει την ίδια τη διαδικασία της γήρανσης λένε οι ειδικοί. Ποτέ δεν είναι αργά, σήκω από τον καναπέ και την καρέκλα και βγες έξω να κάνεις μια βόλτα. Φρόντισε να περπατάς μέσα στην ημέρα και αν δεν θέλεις να πας στο γυμναστήριο, βρες ένα άθλημα που σου αρέσει.

5. Τρως πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κακή διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην πρόωρη γήρανση, εξαιτίας κυρίως των αυξημένων ποσοτήτων ζαχάρων που βρίσκονται σε όλες τις επεξεργασμένες τροφές. Η ζάχαρη είναι βασικός υπεύθυνος για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, τις ρυτίδες, το αφυδατωμένο δέρμα και σε ορισμένες περιπτώσεις και την ακμή. Απέφυγε όσο το δυνατό περισσότερο τις επεξεργασμένες τροφές και να προτιμάς περισσότερο φυσικά προϊόντα.

6. Καπνίζεις

Αλήθεια, περιμένεις αυτό το άρθρο για να μάθεις ότι το κάπνισμα κάνει μόνο κακό; Αν θέλεις να έχεις ένα όμορφο, λαμπερό δέρμα, πρέπει να σταματήσεις το τσιγάρο. Μελέτες έχουν δείξει πως το τσιγάρο προκαλεί ρυτίδες όχο μόνο στο πρόσωπο, αλλά ακόμα και σε τμήματα του σώματος όπως στο εσωτερικό των μπράτσων, ο αυχένας και το ντεκολτέ. Σύμφωνα με τους ερευνητές το κάπνισμα μας κάνει να φαινόμαστε 10 έως 20 χρόνια πιο μεγάλοι απ’ όσο στ’ αλήθεια είμαστε.

7. Αγχος και στρες

Εάν το άγχος αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα σου, φρόνιτσε να το αποβάλεις το συντομότερο δυνατό, αν δεν θέλεις να γεράσεις πριν την ώρα σου. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το στρες «γράφει» στο πρόσωπό μας με αποτέλεσμα να δείχνουμε από 5 έως και 10 χρόνια μεγαλύτεροι. Το στρες μπορεί να σπάσει τα εύθραυστα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται κάτω από τα μάτια σας, δημιουργώντας μαύρους κύκλους και κουρασμένη όψη.

8. Δεν πίνεις αρκετό νερό

Το νερό είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Μην υποτιμάς τη δύναμή του. Ρυθμίζει τις πεπτικές λειτουργίες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αυξάνει την ενέργεια, βοηθά στην απώλεια βάρους, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι η ενυδάτωση που προσφέρει, φροντίζοντας τη σφριγηλότητα και λάμψη της επιδερμίδας σου. Να θυμάσαι πως το αφυδατωμένο δέρμα, προσφέρει περισσότερο έδαφος για τη δημιουργία ρυτίδων και άλλων σημαδιών που έρχονται με τα χρόνια.

9. Δεν φοράς γυαλιά ηλίου

Δεν φοράς αντηλιακό, τουλάχιστον φοράς γυαλιά ηλίου όταν οδηγείς ή όταν περπατάς; Περιμένεις εμάς για να σου πούμε ότι με τα γυαλιά γλιτώνεις από το ζάρωμα των ματιών και την ταλαιπωρία της ευαίσθητης αυτής περιοχής; Μην αμελείς ποτέ να φοράς γυαλιά ηλίου, με ποιοτικό φακό, που θα σε προστατεύει όχι μόνο από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και από τις ρυτίδες κάτω από τα μάτια.

10. Τρως πολλά γλυκά

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Συγκεκριμένα η ζάχαρη επηρεάζει τα κύτταρα του δέρματος, προκαλώντας μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση, που κάνει το δέρμα λιγότερο σφριγηλό και γερασμένο.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.