Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Τι χρειάζεται για να χτίσετε γερή μυϊκή μάζα

Bookmark and Share

Δεν είναι μυστικό πως για να αυξήσουμε την μυϊκή μας μάζα, χρειαζόμαστε γυμναστική, και μάλιστα σκληρή. Όλος ο χρόνος που περνάμε στο γυμναστήριο ξεκινά μια αλυσίδα από αλλαγές
στο σώμα μας, κάνοντας τους μύες μας να αναπτύσσονται για να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση που τους θέτουμε. Μακάρι, όμως, να ήταν αυτό αρκετό.

Σίγουρα, έπειτα από ένα ιδιαίτερα έντονο σετ ασκήσεων, πρακτικά νιώθουμε τους μύες μας να δυναμώνουν, κι αυτή η αντίδραση είναι η καλύτερη απόδειξη ότι κάνουμε σωστή δουλειά. Πολλές φορές αυτό μας κάνει να ξεχνάμε την σημασία που έχει η καλή διατροφή. Κι όμως, τα τρόφιμα που βάζουμε στον οργανισμό μας μπορούν να παίζουν και μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη των μυών από το πόσες επαναλήψεις κάνουμε με τους αλτήρες, και χρειάζεται ιδιαίτερη αφοσίωση ώστε να μην βγούμε από τον σωστό δρόμο.

Παρακάτω θα δούμε τους τέσσερις πιο σημαντικούς κανόνες που οφείλουμε να ακολουθούμε για να αυξήσουμε την μυϊκή μας μάζα, αλλά και να αποφύγουμε τα πιο κοινά λάθη.

Προσοχή στις θερμίδες, αλλά δεν είναι το παν


Κανείς δεν πρόκειται να σας κατηγορήσει αν πού και πού αφήσετε τον εαυτό σας να απολαύσει fast food – όλοι ξέρουμε πόσο βολικό είναι, και δεν έχουμε πάντα χρόνο να προετοιμάσουμε ένα υγιεινό γεύμα. Παρ’ όλα αυτά, όταν έχουμε βάλει στόχο να αυξήσουμε την μυϊκή μας μάζα, δεν δικαιολογούμαστε να τρώμε αλόγιστα φαγητά με περιττές θερμίδες. Σίγουρα, η ανάπλαση των μυϊκών ιστών που καταπονούνται από την γυμναστική απαιτεί ενέργεια – δηλαδή θερμίδες – αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που μπερδεύουν την συγκεκριμένη ανάγκη για ενέργεια με ελεύθερο πάσο για να αυξήσουν την κατανάλωσή τους σε υπερβολικό βαθμό. Πού οδηγεί αυτό; Σε δημιουργία περισσότερου λίπους. Σε γενικές γραμμές, όταν γυμναζόμαστε έντονα, ο στόχος μας πρέπει να είναι 300-500 θερμίδες παραπάνω μέσα στην ημέρα, χωρισμένες σε έξι γεύματα.

Πρωτεΐνη, πρωτεΐνη, πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη μυϊκής μάζας – για την ακρίβεια, είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό με την ιδιότητα αυτή. Πρέπει να λαμβάνουμε 2 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό μας καθημερινά. Αν τρώμε ένα γεύμα κάθε τρεις ώρες, μπορούμε με σιγουριά να απορροφήσουμε και να αφομοιώσουμε την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε.

Τρώμε μετά την προπόνηση

Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μετά την γυμναστική, καθώς τότε το σώμα μας αξιοποιεί τους υδατάνθρακες διαφορετικά· αντί να τους αποθηκεύει, δημιουργώντας ιστούς λίπους, τους χρησιμοποιεί συνεργατικά με τις πρωτεΐνες για να ενισχύσει την διαδικασία της ανάπτυξης των μυών. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες βοηθούν τα αμινοξέα να μεταφερθούν στους μύες, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης.

Η ενυδάτωση είναι σημαντική

Πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό κατά την διάρκεια της ημέρας, ειδικά τις ώρες πριν την προπόνηση. Αυτό μας βοηθά να νιώθουμε χορτασμένοι. Επίσης, ενώ γυμναζόμαστε, πρέπει να πίνουμε 250 ml νερό κάθε 15-20 λεπτά, και περισσότερο όταν έχει ζέστη ή υγρασία. Ο λόγος για αυτό; Η απόδοσή μας στην γυμναστική πέφτει ακόμα κι όταν το σώμα μας είναι αφυδατωμένο κατά 1%! Αν περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό, είναι ήδη αργά.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.