Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Πέντε σημάδια ότι δεν λαμβάνετε αρκετό κάλιο

Bookmark and Share

Οι μπανάνες, τα βερίκοκα και το μπρόκολο είναι μερικές από τις τροφές που μας παρέχουν
σημαντική ποσότητα καλίου, ενός μετάλλου που συμβάλλει στη λειτουργία των μυών, ρυθμίζει την
επάρκεια υγρών και εξασφαλίζει ισορροπία θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό.

Μια διατροφή που περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα καλίου εξουδετερώνει τις βλαβερές επιδράσεις της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού, προωθεί τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Παρακάτω θα δείτε πέντε βασικές ενδείξεις που πιθανώς φανερώνουν ότι δεν λαμβάνετε αρκετό κάλιο από τη διατροφή σας.

1. Επίμονη κούραση

Κάθε κύτταρο του σώματος χρειάζεται το κάλιο για να λειτουργήσει αποδοτικά. Εάν το αίσθημα κούρασης επικρατεί ακόμη και μετά από αρκετό ύπνο, μία από τις πιθανές αιτίες είναι η έλλειψη καλίου.

2. Μυϊκή αδυναμία και κράμπες

Το κάλιο εμπλέκεται στις συσπάσεις των μυών. Όταν τα επίπεδα του μετάλλου στον οργανισμό είναι χαμηλά, εκδηλώνονται συνήθως μυϊκοί πόνοι και σπασμοί κατά τη γυμναστική ή ακόμη και σε κατάσταση χαλάρωσης.

3. Ζαλάδα, μούδιασμα, τάση λιποθυμίας

Τα επίπεδα καλίου μπορεί να παρουσιάσουν αυξομειώσεις μέσα στην ημέρα και μια απότομη πτώση συνοδεύεται συχνά από μείωση στους καρδιακούς παλμούς, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στην εκδήλωση ζαλάδας και τάσης λιποθυμίας. Οι κρίσεις μουδιάσματος στα άκρα είναι ένα ακόμη σημάδι.

4. Υπέρταση ή αρρυθμία

Εάν τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό είναι χαμηλά, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων περιστέλλονται και κατά συνέπεια ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση. Επίσης, ενδέχεται οι μύες της καρδιάς να δυσκολεύονται να ελέγξουν τη ροή του αίματος εάν υπάρχει ανισορροπία καλίου-νατριόυ, οδηγώντας σε άστατο καρδιακό παλμό.

5. Φούσκωμα

Η ελλιπής πρόσληψη καλίου έχει σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται να ρυθμίσει το νάτριο, οδηγώντας στο ενοχλητικό φούσκωμα λόγω κατακράτησης υγρών.







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.