Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Κορονοϊός: Τρεις μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύουμε

Bookmark and Share

Η αιφνίδια εισβολή του νέου κορονοϊού στη ζωή μας έχει οδηγήσει στην κυκλοφορία ορισμένων μύθων γι' αυτόν, τους οποίους ξεδιαλύνει
ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο νέος κορονοϊός έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας, έστω και
εξ αποστάσεως. Όπως συμβαίνει, όμως, με όλα τα προβλήματα υγείας, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι γι' αυτόν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να ξεδιαλύνει τρεις από αυτούς. 

Να ποιοι είναι:


Μύθος: Ο κορονοϊός 2019-nCov μεταδίδεται από τα κατοικίδια ζώα.

Η αλήθεια: Το γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV ξεκίνησε (πιθανότατα) από άγρια ζώα, δεν σημαίνει ότι μεταδίδεται συλλήβδην σε όλο το ζωικό βασίλειο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να μολύνει ζώα συντροφιάς όπως γάτες και σκύλους.
Ωστόσο πάντοτε είναι καλή ιδέα να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, προσθέτει. Φροντίστε λοιπόν να πλένετε καλά τα χέρια σας με ζεστό σαπούνι και νερό όταν χαϊδεύετε το ζωάκι σας. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθείτε από κοινά βακτήρια που μπορεί να περάσουν από τα κατοικίδια στον άνθρωπο.

Μύθος: O κορονοϊός προσβάλλει μόνον τους ηλικιωμένους.

Η αλήθεια: Ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV μπορεί να μολύνει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Απλώς, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στο να αρρωστήσουν βαριά από αυτόν. Υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσου είναι παραδείγματος χάριν:
Το άσθμα
Ο σακχαρώδης διαβήτης
Τα καρδιαγγειακά προβλήματα
Γι' αυτό τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας από τον ιό. Απαραίτητη είναι η καλή υγιεινή των χεριών (συχνό και καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό) και η καλή αναπνευστική υγιεινή.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, καλή αναπνευστική υγιεινή σημαίνει
Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με το μανίκι σας (στο ύψος του αγκώνα) όταν βήχετε ή φταρνίζεστε
Εναλλακτικά, να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ίδιο χαρτομάντιλο πάνω από μία φορά.

Αμέσως μετά τη χρήση, να πετάτε το χαρτομάντιλο στον κάδο απορριμμάτων. Ύστερα να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας.

Να σαπουνίζετε τα χέρια σας κάθε φορά που φυσάτε τη μύτη σας

Μύθος: Τα αντιβιοτικά προλαμβάνουν ή/και θεραπεύουν το νέο κορονοϊό

Η αλήθεια: Ούτε ο νέος κορονοϊός, ούτε ο ιός της γρίπης ή άλλης ίωσης (π.χ. κρυολόγημα) επηρεάζεται από τα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν βακτήρια, όχι ιούς.
Επειδή λοιπόν ο νέος κορονοϊός είναι ιός, τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσον πρόληψης ή θεραπείας γι' αυτόν, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Μόνο αν ένας ασθενής αναπτύξει βακτηριακή επιπλοκή μετά από νόσηση με το νέο κορονοϊό, μπορεί να του χορηγηθούν αντιβιοτικά. Αυτά όμως θα στοχεύουν την βακτηριακή επιπλοκή και όχι τον ιό.

Προς το παρόν, η αγωγή που χορηγείται σε όσους αρρωσταίνουν από το νέο ιό, στοχεύει:
Στην καταπράϋνση των συμπτωμάτων τους
Στην υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών όσων είναι βαριά άρρωστοι.
Συγκεκριμένη θεραπεία για τον ιό 2019-nCoV προς το παρόν δεν υπάρχει, λέει ο ΠΟΥ. Αρκετές όμως βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Λήξη του ....ελληνικού συναγερμού, την ώρα που η κατάσταση "παγκόσμιου συναγερμού" που κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον κινεζικό κορονοϊό, συνεχίζεται. Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε ύποπτο κρούσμα και στη χώρα μας, όμως η απάντηση από το Παστέρ για τον 63χρονο ήταν αρνητική. "Ψυχραιμία" συστήνουν οι ειδικοί.

Αρνητικά ήταν τα εργαστηριακά αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ, για τον 63χρονο άνδρα από τη συμπρωτεύουσα που νοσηλεύεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ. Ο άνδρας δεν έπασχε τελικά από τον κορονοϊό. Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην πόλη Γουχάν όπου σαρώνει η επιδημία, οι γιατροί ήταν υποχρεωμένοι να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα.

Μιλώντας στο iatropedia o Διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής, αναφέρει:
“Έχουμε πάθει μια παγκόσμια παράκρουση. Ειδικά στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα πέθαναν 8 άτομα από γρίπη. Πόσοι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό; Να τα βάζουμε τα πράγματα σε μια σωστή διάσταση”, τονίζει.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ένας καλός έλεγχος των αντανακλαστικών των υγειονομικών υπηρεσιών:
“Ο μηχανισμός ήταν έτοιμος και είχε μεριμνήσει και δεν βρεθήκαμε προ απροόπτου. Ελήφθησαν όλα τα μέτρα. Ηταν ένα ύποπτο περιστατικό από τη Γουχάν, το οποίο ελέγχθηκε έγκαιρα μετά από την κλινική υποψία του θεράποντος γιατρού, απομονώθηκε και εστάλη δείγμα για εργαστηριακό έλεγχο. Διακόψαμε αμέσως τη μετάδοση, με την απομόνωση του αρρώστου”.

Στόχος η επιτήρηση των κρουσμάτων και ο περιορισμός της επέκτασης του ιού
Η απομόνωση των περιστατικών, ώστε να μην υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση και εξάπλωση της μόλυνσης από τον κοροναϊό, είναι η πρώτη μέριμνα των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών σε όλες τις χώρες. Ήταν κι ο βασικός λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως τονίζει ο κ. Τσιόδρας:“Επικεντρώνουμε στο να διακόψουμε την αλυσίδα μετάδοσης κυρίως στο επίκεντρο της νόσου που είναι η Κίνα, αλλά και στις χώρες στις οποίες εξάγονται κρούσματα. Να διακόψουμε την αλυσίδα μετάδοσης στα πρώτα κρούσματα, ώστε να μην έχουμε τοπικές επιδημίες. Ελπίζουμε ότι μ' αυτή τη στρατηγική θα περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την πιθανότητα, παγκόσμιας διασποράς. Νομίζω αυτό προβληματίζει τους επιστήμονες και τους επαΐοντες του ΠΟΥ και είναι σε επιφυλακή”.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση για την κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού τόνισε χαρακτηριστικά: “Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα”.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.